Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

print Drukuj
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Rafi

liczba porcji Liczba porcji 3
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Wielkanoc to dobry pretekst, żeby przypomnieć sobie przepis na białą kiełbasę zapiekaną z cebulą, choć ja akurat przyrządzam ją dosyć często, bo po prostu ją lubię :) Idę tutaj na łatwiznę bo po prostu kupuję białą kiełbasę parzoną i już nie muszę jej gotować, bo jest sparzona, wystarczy upiec.

składniki
  • 2 cebule
  • 500 g kiełbasy - 6 kiełbasek
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano
  • sól, pieprz
  • tłuszcz
sposób przygotowania

Biała kiełbasa zapiekana mi najbardziej smakuje z dużą ilością cebuli i na taką podam przepis:

  1. Obieramy i kroimy cebule. Ja kroję cebulę na pół i potem w krążki.
  2. Natłuszczamy naczynie żaroodporne, tutaj dowolność - można użyć tłuszczu, jaki lubimy.
  3. Dzielimy cebule na 2 części i pierwszą część układamy w naczyniu, na to kładziemy kiełbaski, ja je wcześniej dziurawię widelcem.
  4. Posypujemy resztą cebuli, solimy, pieprzymy, posypujemy oregano.
  5. Wyciskamy czosnek i dodajemy na wierzch. Podlewamy wodą, około pół szklanki.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy naczynie. Pieczemy 1,5h nakłuwając od czasu do czasu.
  7. Zdejmujemy pokrywkę od naczynia żaroodpornego po godzinie pieczenia, żeby kiełbasa ładnie się podpiekła.


Biała kiełbasa zapiekana gotowa do jedzenia, podaję zwykle z chrzanem lub ćwikłą i pieczywem. Pasuje do piwa :)

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 3
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!