Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Bób - gotowanie bobu

print Drukuj
Bób - gotowanie bobu

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.6

15 ocen

Jak powinno przebiegać gotowanie bobu? Pewnie sporo osób zadaje sobie to pytanie, a odpowiedź na nie jest banalna. Oto przepis na bób gotowany z wody. A każdemu bób polecam, bo jest zdrowy, ma mało cholesterolu.

składniki
  • 1 kg bobu, najlepiej świeżego
  • łyżeczka soli
  • natka pietruszki do posypania
sposób przygotowania

Gotowanie bobu to proces mało skomplikowany:

  1. Kupiony bób, najlepiej świeży (krócej się gotuje) przebieramy, wyrzucamy robaczywy (taki z kropkami to znaczy, że jest robaczywy).
  2. Płuczemy bób, a w tzw międzyczasie gotujemy wodę, którą solimy.
  3. Wypłukany bób zalewamy wrzącą wodą i dalej gotujemy, aż będzie miękki.
  4. Bób gotowy, ja czasem posypuję jeszcze natką pietruszki.

Niektórzy nie lubią skórki i jej nie jedzą, ja ją uwielbiam i najbardziej mi smakuje. Okazuje się też, że w skórce tkwi większość składników odżywczych, które zawiera bób. Ale coś za coś :), bo w skórce znajduje się substancja powodująca wzdęcia :) No cóż, nie trzeba po prostu dużo tego zjadać.


Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.6
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!