Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Jak ugotować bób

print Drukuj
Jak ugotować bób

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.8

10 ocen

Jak ugotować bób? Zadawałem sobie to pytanie zawsze, jak tylko zaczynał się sezon na bób. Aż pewnego razu nie wytrzymałem i wypróbowałem przepis na bób. I od tej pory już dokładnie wiem, jak ugotować bób i zajadać się nim w letnie dni. Polecam sprawdzony przepis na bób.

składniki
  • 1 kg bobu (najlepiej, jakby był świeży)
  • łyżka soli
sposób przygotowania

A oto, jak najlepiej ugotować bób:

  1. Najpierw kupić trzeba bób, im świeższy tym lepszy i tym krócej się gotuje.
  2. Najpierw bób trzeba wypłukać pod bieżącą wodą, przebrać - czarne kropki oznaczają, że bób jest robaczywy - ja sobie tym za bardzo głowy nie zaprzątam - w końcu i tak się gotuje :)
  3. Wrzucić bób do garnka, zalać ilością wody dwukrotnie większą niż jest bobu.
  4. Posolić wodę i zacząć gotować - przykryć, na sporym ogniu. Czas gotowania zależy od tego, czy bób jest młody czy stary. Od 15 minut do pół godziny powinno się gotować bób - im starszy tym dłużej.
  5. Żeby sprawdzić, czy bób jest gotowy musimy go spróbować.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.8
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!