Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Tradycyjnie pieczony boczek

print Drukuj
Tradycyjnie pieczony boczek

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

6 ocen

Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjnie pieczony boczek wypełnia cały dom wspaniałym aromatem i nawet ci, którzy początkowo nie wykazują entuzjazmu, nie mogą się doczekać kiedy spróbują jak smakuje ten pachnący tradycyjnie pieczony boczek!

składniki
  • surowy chudy boczek - 1 kg
  • cebula - 2
  • czosnek - 2 ząbki
  • margaryna - 1 łyżka
  • majeranek - 1 łyżka
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • sól
sposób przygotowania

A oto sposób przygotowania tradycyjnie pieczonego boczku:

  1. Boczek myjemy i odcinamy skórę.
  2. Czosnek obieramy i rozcieramy z solą.
  3. Boczek nacieramy czosnkiem, oprószamy zmieszanymi pokruszonymi ziołami i odstawiamy na 2-3 godz.
  4. Układamy boczek w brytfannie, tłuszczem do spodu, podlewamy stopioną margaryną.
  5. Pieczemy około 45 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
  6. Cebule obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do boczku.
  7. Pieczemy jeszcze 15-20 min.

Przed podaniem pieczony boczek należy ostudzić. Ostudzony pieczony boczek łatwiej się kroi na cienkie plastry. Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!