Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Boże Narodzenie

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5

128 ocen

Wigilijny kompot z suszu z imbirem

Wigilijny kompot z suszu z imbirem

Wigilijny kompot z suszu z imbirem to moja wariacja na temat tradycyjnego kompotu wigilijnego. Dzięki moim podróżom, odkryłam nowe przyprawy, a imbir polubiłam szczególnie. Wigilijny kompot z suszu z imbirem na tyle posmakował mojej rodzinie, że teraz, kompot z suszu z imbirem jest tradycyjną potrawą na naszym polskim wigilijnym stole!
Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

Kompot z suszu absolutnie musi się znaleźć na wigilijnym stole. Dla mnie kompot z suszu jest też wybawieniem po wielkim obżarstwie świątecznym. Wigilijny kompot z suszu jest aromatyczny, smaczny i prosty w wykonaniu.
Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam przywołać tamte czasy i przygotować na święta kutię. Teraz moje dzieci będą również znały tę wspaniałą potrawę wigilijną.
Linia
Mój wigilijny barszcz z uszkami

Mój wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie wigilijne. Każdego roku, kiedy zbliża się Boże Narodzenie myślę o tym, żeby być może coś zmienić, ale ostatecznie okazuje się, że rodzina czeka właśnie ma mój barszcz czerwony z uszkami! A więc do dzieła!
Ryba po grecku mojej mamy

Ryba po grecku mojej mamy

Gotowania nauczyła mnie mama. Dzisiaj mam już własne popisowe dania, ale rybę po grecku przyrządzam według jej przepisu. Ryba po grecku mojej mamy jest aromatyczna i świetna na zimno i na gorąco. Wypróbuj  i ty przepis na rybę po grecku mojej mamy!
Ryba po grecku na bogato

Ryba po grecku na bogato

Ryba po grecku jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczególnie, że przygotowuję ją w wersji na bogato - z rybą smażoną w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście, do takiej ryby po grecku nie podaję już pieczywa.  
Linia
Moja ryba po grecku

Moja ryba po grecku

Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony doskonale komponuje się ze śliwkami. Na dodatek taki schab pieczony jest pyszny zarówno na ciepło, jak również na zimno podawany jako wędlina. Warto samemu przygotować pyszny schab pieczony, wtedy wiemy najlepiej, co jemy.
Łosoś pieczony w ziołach

Łosoś pieczony w ziołach

Wspaniały aromat rozchodzi się z kuchni po całym domu. Aż ślinka cieknie na myśl o wspaniałej uczcie. A głównym gościem na stole będzie łosoś pieczony w aromatycznych ziołach. Łosoś pieczony to potrawa, która gwarantuje kulinarny sukces.
Linia
Łosoś pieczony w folii z ziołami

Łosoś pieczony w folii z ziołami

Wspaniały aromat ryby i świeżych ziół - taki jest właśnie jest łosoś pieczony. Najlepszy na świąteczny stół. Łosoś pieczony w folii w ziołach to klasa sama w sobie. I smak i prezencja - szczerze polecam, bo jest naprawdę pyszny, a poza tym ryby trzeb ajeść przynajmniej raz w tygodniu :) 
Łosoś pieczony z pieprzem i kolendrą

Łosoś pieczony z pieprzem i kolendrą

Ryba jest dobra na wszystko. Ten slogan głosi starą prawdę o zbawiennym skutku spożywania ryb. Dzisiaj proponuję danie ze szlachetnej ryby, jaką jest łosoś pieczony. Nie każdy lubi łososia, jednak upieczony nabiera szlachetności, a dzięki przyprawom dobrego smaku. Polecam, oto mój łosoś pieczony.
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Makowiec jest dosyć wymagającym ciastem, dosyć czasochłonnym lecz z pewnością jego walory smakowe zrekompensują nam wszelkie niedogodności. Makowiec połączony z jabłkami to prawdziwa rewelacja.
Linia
Makowiec zawijany tradycyjny

Makowiec zawijany tradycyjny

Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec. I dlatego kultywuje tę tradycję i piekę makowiec na potęgę w okresie świątecznym :)
Makowiec - strucla

Makowiec - strucla

Święta za pasem, pomyślmy więc o świątecznych wypiekach. Polecam wspaniały makowiec, a właściwie struclę makową. Ładnie udekorowany makowiec może nie tylko zaspokoić apetyt ale również udekorować nasz świąteczny stół.
Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy

Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale sprawiające niektórym wiele trudności. Makowiec wg mojego przepisu jest może niełatwy, ale na pewno się uda.
Linia
Wspaniałe ciasto czekoladowe

Wspaniałe ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe to prawie, że obowiązkowa pozycja na świątecznym stole u mnie w domu. Ociekające czekoladą, pachnące kusząco w całym domu czekoladą. Tak, zdecydowanie ciasto czekoladowe to dobry pomysł :) Ten konkretny przepis na ciasto czekoladowe wiele razy wypróbowałam i można rzec, ze jest sprawdzony. Ciasto jest dosyć wilgotne, jednak nie aż tak jak ciasto czekoladowe Nigelli. Polecam!
Najbardziej czekoladowe ciasto czekoladowe

Najbardziej czekoladowe ciasto czekoladowe

Oto ciasto czekoladowe, które jest najbardziej czekoladowe na świecie, przynajmniej tak sądzi moja córcia. Dylemat, jakie potrawy na Wielkanoc w kwestii deserów mam już z głowy, na pewno ciasto czekoladowe idealnie łapie się na: "jakie ciasta na Wielkanoc" i w sumie nie tylko, bo i na inne okazje proste ciasto czekoladowe pasuje wyśmienicie.
Bigos dla smakosza

Bigos dla smakosza

Chciałbym się dzisiaj podzielić sprawdzonym przepisem na wspaniały polski bigos tradycyjny. To przepis na bigos odziedziczony po mojej Babci, wypróbowany w rodznie od lat. Żeby smakował jak najlepiej, trzeba go wielokrotnie odgrzewać, wtedy nabiera smaku. A więc do dzieła.
Linia
Bigos z białej i kiszonej kapusty

Bigos z białej i kiszonej kapusty

Bigos - przepis na bigos, żadne Święta w Polsce nie obędą się bez bigos. I choć gotowanie bigosu to zajęcie dosyć czasochłonne jednak po przyrządzeniu potrawy można ją zamrozić i zjeść, kiedy przyjdzie nam ochota. W dodatku należy stwierdzić, że bigos odgrzewany lub przegotowywany kilkakrotnie jest dużo smaczniejszy i tak na prawdę nikt nie wie dlaczego. :)
Bigos - przepis na smak z dzieciństwa

Bigos - przepis na smak z dzieciństwa

Zawsze wracam do smaku z dzieciństwa, do smaku tradycyjnego bigosu. Ach.. bigos, jego smak i aromat wart jest kultywowania i dzisiaj. Bigos przygotowany według tego przepisu zawsze wywołuje we mnie wspomnienia... Dzieciństwo, jak człowiek był mały, wspomnienia tyhc zapachów..Aż łza się w oku kręci :) Dlatego podzielę się z wami przepisem na tradycyjny polski bigos.
Bogracz według Makłowicza

Bogracz według Makłowicza

Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier". Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!