Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Domowy łatwy chleb razowy

print Drukuj
Domowy łatwy chleb razowy

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0

3 oceny

Do przygotowania zdrowego i smacznego domowego chleba razowego wystarczy przede wszystkim garść dobrych chęci! Przepis na domowy łatwy chleb razowy jest wręcz idealny dla osób początkujących w kuchni. Proste i przede wszystkim jasne poszczególne kroki przepisu na domowy łatwy chleb razowy poprowadzą do sukcesu nawet osoby nie posiadające żadnych zdolności kulinarnych.

 

składniki
  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) 500 g
  • Suszone drożdże instant 2 łyżeczki
  • Letnia woda 350 ml
  • Miód łyżeczka
  • Sól 1,5 łyżeczki
  • Oliwa/olej roślinny - łyżka
sposób przygotowania

A oto prosty przepis na domowy i zdrowy chleb

 

  1. Mąkę wsypać do misy, dodać miód, sól i drożdże.
  2. Powoli dolewać letnią wodę z oliwą i zacząć wyrabiać ciasto.
  3. Formę (12x22) wyłożyć papierem do pieczenia
  4. Przełożyć ciasto do formy wyrównać wierzch ciasta. Formę przykryć ścieraczką i pozostawić w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 h i 40 minut.
  5. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  6. Piec chleb przez około 40 minut.
  7. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

 

Gotowe!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!