Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Biszkopt z truskawkami i galaretką

print Drukuj
Biszkopt z truskawkami i galaretką

WszelkiePrzepisy.pl

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Ten przepis na biszkopt znalazłam w Kuchni Polskiej, która stoi na honorowym miejscu w domu mojej mamy. Troszkę go zmodyfikowałam i polecam: biszkopt z truskawkami i galaretką według starego już:) przepisu. Smakuje pysznie!

składniki
  • 4 jajka
  • 10 dkg mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • sól
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dkg masła do formy.
  • 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
sposób przygotowania

Biszkopt z truskawkami:

  1. Żółtka ucieramy z 7 dkg cukru pudru na pulchną masę, dodajemy śmietanę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 3 dkg cukru pudru.
  3. Tak przygotowaną pianę dodajemy do masy. Całość mieszamy.
  4. Formę o średnicy 26-30 cm (w zależności od tego czy wolimy cienkie czy grubsze ciasto) smarujemy masłem i wkładamy do niej przygotowaną masę.
  5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st na 25-30 min.
  6. Na upieczony biszkopt wykładamy pokrojone na ćwiartki truskawki i zalewamy, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, galaretką. Pamiętajmy, że galaretka nie może być lejąca - musi zacząć tężeć.

Smacznego :)

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 12
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!