Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Ciasto z truskawkami i budyniem

print Drukuj
Ciasto z truskawkami i budyniem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Ciasto z truskawkami jest ciastem, które najprędzej znika z mojej lodówki i dlatego, jak tylko nadchodzi sezon truskawkowy piekę ciasto z truskawkami niemalże do znudzenia. Ale jak tylko sezon się kończy, już zaczynam za nimi tęsknić i za takim ciastem jak ciasto z truskawkami i budyniem też. Polecam wam ciasto z truskawkami w tej wersji. Pychota.

składniki
  • Składniki na biszkopt (średnia blaszka prostokątna lub duża tortownica):
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka płaska sody oczyszczonej
  • Składniki na krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 duże łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • kostka masła
  • Inne składniki:
  • 1 kg świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
sposób przygotowania

Ciasto z truskawkami i budyniem:

  1. Truskawki płuczemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy do wysuszenia.
  2. Teraz zajmiemy się biszkoptem. Oddzielamy żółtka od białek i te drugie razem z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach. Dalej dodajemy żółtka i mąkę z sodą oczyszczoną przesiane przez sitko. Wszystko miksujemy tym razem na niskich obrotach.
  3. Gotowe ciasto wlewamy do dowolnego kształtu formy i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt zeskrobujemy nożem, oczywiście tylko wierzchnią warstwę.
  4. Teraz masa budyniowa. W tym celu gotujemy na mleku budyń, dodając do gorącego mleka (z rozpuszczonym cukrem waniliowym i cukrem) wymieszane mąki. Powstały jednolity budyń odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy masło i dodajemy do niego masę budyniową. Jeśli jest zbyt mało słodka możemy dodać cukier puder. Gotowy krem przekładamy na biszkopt.
  5. Na masie budyniowej układamy gęsto osuszone wcześniej truskawki i zalewamy je rozpuszczonymi w gorącej wodzie ale już wystudzonymi galaretkami (ja zawsze rozpuszczam 2 galaretki truskawkowe w 3 szklankach wody).
  6. Gotowe ciasto z truskawkami wkładamy do lodówki.
  7. Dobrze zorganizowana kucharka przygotuje  ciasto z truskawkami i budyniem w 30 minut.

Życzę smacznego.

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 12
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!