Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Cukinia faszerowana mięsem

print Drukuj
Cukinia faszerowana mięsem

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0

4 oceny

Dzisiaj na nietuzinkowy obiad cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem jarzyn i ryżu. Obiad dość szybki i smaczny. Cukinia faszerowana jest daniem dość lekkim i szybko syci, dlatego przepis na cukinię faszerowaną uwielbiam i często wykorzystuję. Także, gdy sezon na cukinię, to warto żeby cukinia faszerowana pojawiała się na naszym stole.

składniki
  • 4 cukinie (20cm)
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 torebka ryżu
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 20 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Cukinia faszerowana z mięsem mielonym:

  1. Cukinie myjemy pod bieżącą wodą i przekrawamy wzdłuż na połówki. Z każdej z nich wydrążamy miąższ, który następnie kroimy w kostkę.
  2. Do miski wkładamy mięso mielone, wystudzony i wcześniej ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę cukinię, pomidory i cebulę. Farsz dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Każdą cukinię faszerujemy naszym nadzieniem i posypujemy utartym serem żółtym. Wkładamy w folię aluminiową i następnie do piekarnika.
  4. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowa cukinia faszerowana najlepiej smakuje podawana na gorąco oczywiście.
Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!