Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Jabłkowe batoniki zbożowe

print Drukuj
Jabłkowe batoniki zbożowe

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Batoniki zbożowe dostępne w sklepach w dużej większości są mocno naładowane cukrem, dlatego zamiast kupować tzw. "dietetyczne" batoniki zbożowe, polecam przygotować zamiennik - jabłkowe batoniki zbożowe. W sam raz do przygotowania samemu w domu! Dla liczących kalorie - jeden jabłkowy batonik zbożowy to około 230 kcal. Szczególnie polecam po treningu :)

składniki
  • Miód łyżeczka
  • Płatki zbożowe, np żytnie 3 łyżki
  • Jabłko 1/2 sztuki
  • Słonecznik (nasiona) łyżeczka
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Rodzynki łyżka rodzynek
sposób przygotowania

I przepis na jabłkowe batoniki zbożowe

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C
  2. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni
  3. Posiekać rodzynki
  4. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  5. Składniki wymieszać i dodać miód
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i uformować podłużny batonik
  7. Piec 20 minut (w temp. 200°C) stale sprawdzając stan batoników

Gotowe :)

 

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!