Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Wołowe kostki rosołowe

print Drukuj
Wołowe kostki rosołowe

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 60
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.3

4 oceny

Domowej roboty wołowe kostki rosołowe wzmacniają smak zupy nie zawierając w swoim składzie żadnych syntetycznych wzmacniaczy smaku. Równocześnie należy pamiętać że wołowe kostki rosołowe zawierają sporą ilość soli, a zatem i sodu, który należy ograniczać w naszych jadłospisach. Zastosowana w wołowych kostkach rosołowych sól morska zawiera jednak mniej sodu, niż sól kuchenna stosowana w kupnych kostkach rosołowych.

składniki
  • Mięso wołowe 350g
  • Mięso z podudzi kurczaka 350g
  • Marchew ok. 200g
  • Seler ok. 100g
  • Pietruszka (korze) ok. 100g
  • Cebula 1 sztuka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sól morska 200g
  • Woda/ wino białe 150g
  • Liście laurowe 3 sztuki
  • Ziele angielskie 5 ziaren
  • Kolendra 10 ziaren
  • Pieprz czarny 10 ziaren
  • Lubczyk świeży garść  
  • Natka pietruszki pęczek
sposób przygotowania

A teraz przepis na wołowe kostki rosołowe

 

  1. Mięso umyć i oczyścić następnie surowe dwukrotnie zmielić w maszynce.
  2. Cebulę pokroić w plastry i opalić nad płomieniem lub przypalić na suchej patelni.
  3. Warzywa zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić malakserem.
  4. Liście laurowe, ziele, kolendrę i czarny pieprz utłuc w moździerzu lub zmielić malakserem na pył.
  5. Wszystkie składniki, przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą lub winem.
  6. Zagotować pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i gotować pilnując żeby nie przypalić przez ok. 40 -50 minut
  7. Zmiksować całość blenderem i przechodzimy do formowania kostek (można również pominąć formowanie i krojenie kostek i przechowywać pastę w słoiczku)
  8. Połowę pasty należy umieścić na kawałku papieru do pieczenia, a następnie uformować długi rulon.
  9. Ciasno zawinąć w papier, spłaszczając boki. Z pozostałą pastą należy zrobić to samo.
  10. Odłożyć do lodówki do stężenia. Kiedy pasta stężeje, odwinąć, pokroić w kostki  o grubości ok. 1 cm.
  11. Każdą kostkę zawinąć w osobny kawałek papieru

w ten sposób zrobione kostki zawsze będą bardziej miękkie od "kupnych", Przechowywać w lodówce. 

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!