Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Dorsz zapiekany w porach i sosie jogurtowym

print Drukuj
Dorsz zapiekany w porach i sosie jogurtowym

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

5 ocen

Dorsz zapiekany w porach i sosie jogurtowym to ostatnio moja ulubiona wersja pieczonego dorsza. W oryginalnym przepisie na tak pieczonego dorsza została użyta śmietana, którą zastąpiłam gęstym jogurtem naturalnym - danie dalej jest wyśmienite, a zdecydowanie mniej kaloryczne i zdrowsze! Zdrowe odżywianie nie oznacza że należy się pożegnać z niektórymi potrawami - czasem wystarczy jedynie inaczej je przygotować :)

składniki
  • Filet dorsza  1 duży
  • Por 1 duży
  • Jogurt naturalny szklanka
  • Koperek - 3 łyżeczki
  • Chili 1 łyżeczka
  • Cytryna 1/2 sztuki
  • Sól morska, pieprz ziołowy
  • Oliwa łyżka
sposób przygotowania

Oto jak krok po kroku przygotować dorsza zapiekanego w porach i sosie jogurtowym

  1. Piekarnik rozgrzać do 200oC
  2. Filety umyć, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem
  3. Pora umyć i pokroić w talarki
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić posiekanego pora
  5. Filet ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć porem
  6. Tak przygotowaną rybę włożyć do piekarnika na 15 minut.
  7. W międzyczasie wymieszać wszystkie składniki na sos - jogurt naturalny, posiekany koperek, sok z połowy cytryny, chili i szczyptę soli
  8. Po 15 minut pieczenia, rybę wyjąć z piekarnika i zalać sosem jogurtowym
  9. Całość zapiekać kolejne 15 minut.  

Taka ryba doskonale smakuje z ryżem brązowym i brokułami, smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!