Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Zapiekane roladki z dorsza

print Drukuj
liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Zapiekane roladki z dorsza czyli smacznie, dietetycznie, a do tego zdrowo! Żeby każde danie takie było :) A dlaczego zdrowo? Zapiekane roladki z dorsza to źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych, a dodatkowo takie zioła jak bazylia ułatwiają przyswajanie zawartych w dorszu licznych witamin i składników mineralnych. Bazylia ma również działanie przeciwdepresyjnie, pomaga zwalczyć bezsenność, a nawet  zmniejsza nadpobudliwość.

składniki
  • Dorsz  2 filety
  • Pesto 2 łyżki
  • Szpinak 500 g
  • Passata 500 g
  • Czosnek 1 sztuka
  • Cebula 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Świeże zioła: bazylia
  • Sól morska, pieprz
  • Natka pietruszki 2 łyżki
sposób przygotowania

A teraz przepis na zapiekane roladki dorsza

  1. Przygotować sos pomidorowy: czosnek i cebule posiekać, zeszklić na patelni na rozgrzanej oliwie, dodać passatę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem
  2. Filety z dorsza opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić i osuszyć - delikatnie posolić
  3. Każdy filet posmarować 1 łyżką pesto oraz ułożyć na nim grubą warstwę szpinaku - zwinąć w roladkę
  4. Piekarnik rozgrzać do 180°C
  5. Roladki włożyć do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego olejem) - zalać przygotowanym sosem pomidorowym
  6. Dodać resztę szpinaku i kilkanaście listków bazylii
  7. Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  8. Po upieczeniu roladki posypać natką pietruszki

Podawać z ryżem brązowym, smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!