Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pomarańczowy dżem z cukinii

print Drukuj
Pomarańczowy dżem z cukinii

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

4 oceny

Dżem z cukinii jadłam po raz pierwszy w ubiegłym roku. Na dodatek był to pomarańczowy dżem z cukinii… Na początku byłam nieufna…Pomarańczowy dżem z cukinii??? Spróbowałam i właśnie przygotowałam porcję pomarańczowego dżemu z cukinii do własnej spiżarni, bo jest przepyszny!

składniki
  • cukinia - 5 kg
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 100 g
  • cukier - 1 kg
  • galaretka pomarańczowa - 4
  • kwasek cytrynowy - 5 łyżeczek
  • olejek pomarańczowy - 1
sposób przygotowania

Jak robię mój pomarańczowy dżem z cukinii?

  1. Cukinie obieram i wydrążam nasiona.
  2. Połowę cukinii kroję w kosteczkę, a drugą połowę ścieram na tarce o dużych oczkach. Smażę aż zgęstnieje.
  3. Pod koniec smażenia, gdy dżem zgęstnieje, dodaję cukier, skórkę pomarańczową, galaretki, kwasek i olejek.
  4. Całość smażę jeszcze 30 minut.
  5. Nakładam do słoików i szybko zakręcam.


Dzięki kandyzowanej skórce pomarańczowej oraz dodatku kwasku cytrynowego pomarańczowy dżem z cukinii jest wyjątkowo aromatyczny. Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!