Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Faworki karnawałowe

print Drukuj
Faworki karnawałowe

Fotolia

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8

6 ocen

Kiedy nadchodzi karnawał myślę o faworkach. Faworki karnawałowe to mocna pozycja w mojej kuchni. Lekkie, chrupiące i delikatne faworki karnawałowe cieszą się powodzeniem w moim domu, a przyjaciele, też chętnie się nimi raczą, nie gardząc wersją “na wynos”:) Faworki karnawałowe to mój hit!

składniki
  • gęsta śmietana 18% - 3 łyżki
  • mąka - 1,5 szklanki
  • żółtko - 3
  • masło - 50 g
  • proszek do pieczenia - maks. ½ opakowania
  • sól - szczypta
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • smalec lub inny tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
sposób przygotowania

Jeżeli masz ochotę na faworki karnawałowe, oto przepis:

  1. W misce wymieszaj mąkę ze śmietaną, żółtkami, masłem, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Wyrabiaj solidnie ciasto.
  3. Rozwałkuj cienko ciasto (na powierzchni posypane mąką).
  4. Wykrawaj faworki na 10 cm długości i 3 cm szerokości.
  5. Natnij pasek na środku na długość 5 cm i przełóż jeden koniec, tak, by uformować faworka.
  6. Smaż faworki na głębokim tłuszczu, wkładaj po kilka sztuk na raz do tłuszczu.

Kiedy rozgrzewasz w garnku tłuszcz, sprawdź, czy jest on wystarczająco gorący:  

jeżeli ciasto wypłynie na powierzchnię i szybko się rumieni – oznacza to, że olej ma właściwą temperaturę. Polecam faworki karnawałowe - smacznego!

 

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8
Liczba porcji 10
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!