Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Grochówka na żeberkach

print Drukuj
Grochówka na żeberkach

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Zimą często gotuję smaczne i pożywne zupy. Przebojem w mojej kuchni jest grochówka na żeberkach. Grochówka na żeberkach to danie, którego nauczyła mnie moja mama. Kilkakrotnie próbowałam klasycznej grochówki na kiełbasie, ale szczerze mówiąc, grochówka na żeberkach zostawia ją daleko w tyle!

składniki
  • łuskany groch - 800 g
  • żeberka - 600 g
  • wędzone żeberka - 150 g
  • cebula - 1 szt.
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • seler - 1/4
  • ziemniak - 4 szt.
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek
sposób przygotowania

Jak gotuję grochówkę na żeberkach?

  1. Żeberka kroję co jedną lub dwie kości.
  2. Zalewam je zimną wodą i gotuję ok. 40 minut.
  3. Następnie dodaję opłukany groch i gotuję następne 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Na patelni podsmażam cebulkę z pokrojonymi wędzonymi żeberkami i dodaję je do zupy.
  5. Na tarce ścieram włoszczyznę i wkładam je do garnka oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuję jeszcze 20 minut.

Pod koniec gotowania przyprawiam grochówkę na żeberkach solą, pieprzem i majerankiem, według smaku i upodobania. Po lekkim przestudzeniu podaję! Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 5
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!