Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Grochówka z boczkiem

print Drukuj
Grochówka z boczkiem

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Jak zimowa zupa, to tylko grochówka! A jak grochówka, to tylko z boczkiem! Proponuję Wam dzisiaj danie, które kojarzone jest z rozgrzewaniem i wyjątkowym aromatem. Grochówka z boczkiem to pyszne tradycyjne danie polskie!

składniki
  • groch w połówkach - 400 g
  • boczek - 300 g
  • kiełbasa - ok. 250-300g
  • rosół - 4 litry
  • ziemniaki - 5
  • włoszczyzna - 250 g
  • majeranek - 10 g
  • suszony czosnek - 1 łyżka
  • suszona cebula - 1 łyżka
  • liść laurowy - 3
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • sól pieprz - do smaku
sposób przygotowania

A oto krótki przepis na grochówkę z boczkiem:

  1. Groch dokładnie wypłucz, aż do uzyskania czystej wody. Zalej wodą tak, aby go zakryła na 4 cm i odstaw na 3-4 godziny.
  2. Po tym czasie przelej go wraz z wodą do rosołu i gotuj do miękkości.
  3. Gdy groch zmięknie, dodaj mrożoną włoszczyznę,pokrojone w kostkę ziemniaki i wytopiony razem z kiełbasą boczek, tłuszcz wyrzuć.
  4. Gotuj jeszcze ok. 10-15 minut, wsyp majeranek i przyprawy, dopraw solą i pieprzem.

Przed podaniem zupę możemy jeszcze posypać majerankiem. Specyficzny aromat majeranku doskonale się harmonizuje z grochówką z boczkiem. Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!