Grzaniec z wina jest znany na ziemiach polskich mniej więcej od XVI wieku. Dawniej grzaniec uchodził za lekarstwo i był skutecznym antidotum na wszelkie przeziębienia. Dziś też grzaniec smakuje najlepiej, gdy za oknem pogoda raczej niezachęcająca do spacerów.
Chociaż przepis na grzaniec jest wyjątkowo prosty, piwo lub wino oraz przyprawy, to jednak w doborze tych ostatnich jest źródło sukcesu. Idealny grzaniec to idealna kompozycja przypraw. Także dzięki przyprawom grzaniec zyskał kiedyś miano lekarstwa.
Co możemy dodać do grzańca:
Imbir – wpływa korzystnie na krążenie i trawienie
Cynamon – dzięki tej przyprawie można uniknąć wzdęć, biegunki.
Gałka muszkatołowa – pozytywnie wpływa na trawienie
Goździki – mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne
Przygotowanie grzańca nie powinno przysporzyć trudności nawet osobie, która nie spędza w kuchni zbyt wiele czasu.
Najważniejszy jest podstawowy składnik piwo lub wino. Jeśli używamy wina to wyłącznie czerwone półwytrawne lub półsłodkie. Jeśli piwo – koniecznie jasne pełne.
Święta zasada. Grzańca nie wolna zagotować! Maksymalna temperatura to 80 stopni C. A więc daleko do wrzenia.
Podczas podgrzewania dodajemy przyprawy. Podstawowe: goździki, cynamon, szczypta imbiru, coś do osłodzenia, miód lub cukier.
Zachęcam do eksperymentowania. Dozwolone są suszone owoce, ziele angielskie, kardamon, migdały, rodzynki. Idealnie pasuje też skórka pomarańczowa.
Życzę pysznego grzańca!
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu
ul. Kamionkowska 51
03-812 Warszawa