Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Przepis na gulasz

print Drukuj
Przepis na gulasz

Fotolia

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

4 oceny

Mój przepis na gulasz odziedziczyłam po babci. Jako dziecko, nie przepadałam za mięsem, ale gulasz uwielbiałam! O przepis na gulasz poprosiłam babcię już dawno i szczerze mówiąc, ten przepis na gulasz funkcjonuje wśród moich znajomych jako “gulasz Miki”:) A dzisiaj zdradzę go Wam - oto przepis na gulasz.

składniki
  • szynka wieprzowa lub chuda łopatka - 1 kg
  • cebula - 4
  • czosnek - 2 duże ząbki
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • vegeta - 1 łyżka
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • listek laurowy - 1
  • pieprz - ½ łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki czubate
  • por - kawałek
  • marchewka - ½
  • olej - 1 łyżeczka
  • mąka - 1 łyżka
sposób przygotowania

A oto przepis na gulasz:

  1. Mięso umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem,pokrój w kostkę według uznania.
  2. Cebulę pokrój, zeszklij na patelni, przełóż na talerz.
  3. Na patelni,obsmaż mięso na złoty kolor, dodaj cebulę,pokrojoną marchewkę,cienko pokrojonego pora.
  4. Zalej wszystko wodą, tak, aby przykryć mięso) i duś pod przykryciem około 15 min na małym ogniu.
  5. Po tym czasie dodaj vegetę, listek, pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek, majeranek i koncentrat pomidorowy.
  6. Duś aż mięsko będzie miękkie.


Pod koniec, dodaj łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zapraw sos gotując jeszcze około 5 min. Podawaj gulasz z pieczywem lub kopytkami. Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!