Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Klasyczny hummus

print Drukuj
Klasyczny hummus

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Klasyczny hummus najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły!  Klasyczny hummus skrop oliwą, a w wersji light posyp zieloną kolendrą, natką pietruszki, kuminem lub suszonymi pomidorami i zajadaj z pokrojonymi w słupki warzywami. W takiej wersji klasyczny hummus będzie smakowitym posiłkiem dostarczającym białko, potas, fosfor, błonnik oraz większość witamin z grupy B.

składniki
  • Ciecierzyca, sucha 200 g (namoczona przez noc)
  • Pasta tahini 100g (ziarna sezamu zmielone z olejem sezamowym, oliwą i wodą)
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oliwa extra vergin
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Woda źródlana lub przegotowana
  • Sól morska do smaku
sposób przygotowania

Przepis na klasyczny hummus to: 

  1. Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej.
  2. Gdy ciecierzyca będzie zupełnie miękka, odcedź i zmiksuj w blenderze.
  3. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa.
  4. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody źródlanej. 

W lodówce hummus przechowuj do trzech dni, smacznego!

 

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!