Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Zielony hummus

print Drukuj
Zielony hummus

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

4 oceny

Do przygotowania zielonego hummusu używam jarmużu lub szpinaku. Jarmuż zaliczany jest do superfood, ale pamiętajcie co za dużo to niezdrowo! Jarmuż jak i pozostałe warzywa kapustne jedzony w nadmiarze może prowadzić do problemów tarczycą! Podsumowując zachęcam do wprowadzenia do jadłospisu zielonego hummusu raz z jarmużem, raz ze szpinakiem.

składniki
  • Ciecierzyca (ugotowana) 1,5 szklanki 
  • Jarmuż/szpinak 200 g 
  • Tahini 2 łyżki 
  • Sok z cytryny 3-4 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa szczypta 
  • Sól do smaku
sposób przygotowania

A teraz przepis na zielony hummus 

  1. Należy rozpocząć od upieczenia całej główki czosnku - w przepisie wykorzystujemy 2 ząbki, pozostałe można dodać do mięsa lub zupy
  2. Piekarnik nagrzać do 180°C
  3. Nieobraną główkę czosnku (z odciętą wierzchnią częścią w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku) delikatnie nasmarować odrobiną oliwy
  4. Piec przez około 20 - 30 minut
  5. Pilnować, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać (w razie potrzeby przykryć czosnek kawałkiem folii aluminiowej i dopiekać do czasu, aż będzie miękki)
  6. Wszystkie składniki hummusu umieścić w blenderze i miksować do uzyskania gładkiej masy
  7. Jeżeli konsystencja hummusu będzie zbyt gęsta, należy dodać troszkę wody i ponownie zmiksować

Zdrowy, smaczny i jeszcze pięknie wygląda, zielony hummus - same plusy!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!