Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Cynamonowa jaglanka z daktylami

print Drukuj
Cynamonowa jaglanka z daktylami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Prawie wszystkie składniki cynamonowej jaglanki z daktylami posiadają bardzo cenne  walory zdrowotne. Kasza jaglana nazywana królową kasz, daktyle zawierające naturalne salicylany (działają jak aspiryna), imbir o działaniu rozgrzewającym, orzechy włoskie jako źródło zdrowych tłuszczów - czego chcieć więcej? Według mnie cynamonowa jaglanka z daktylami to idealnie śniadanie w zimowe mroźne dni!

 

składniki
  • Mleko migdałowe/woda 2 szklanki
  • Kasza jaglana ½ szklanki
  • Daktyle garść
  • Cynamon spora szczypta
  • Imbir korzeń pół łyżeczki
  • Sól morska (opcjonalnie) szczypta
  • Skórka z pomarańczy
  • Orzechy włoskie 3 sztuki
sposób przygotowania

Oto przepis na cynamonową jaglankę z daktylami

  1. Kaszę przepłukać wrzątkiem
  2. Zagotować mleko lub wodę - dodać kaszę
  3. Przygotować dodatki : daktyle pozbawić pestek i pokroić, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  4. Następnie dodać daktyle i cynamon, po chwili imbir i sól (chociaż w zupełności można z niej zrezygnować)
  5. Gotować do otrzymania ulubionej konsystencji (u mnie maks. 15 minut) - w razie potrzeby dodać więcej wody / mleka
  6. Pod koniec gotowania dodać otartą skórkę z pomarańczy.
  7. Przed podaniem posypać kaszę orzechami

Smacznego :)

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!