Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Prosty karp smażony

print Drukuj
Prosty karp smażony

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.8

6 ocen

Karp smażony na wigilię jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań na Boże Narodzenie. Ma swoich zwolenników i przeciwników. Zanim się wypowiesz na temat tego dania wigilijnego, spróbuj mojego prostego przepisu na smażonego karpia. Mój prosty karp smażony zawsze bowiem cieszy biesiadników, a mnie pozwala odczuwać satysfakcję z dobrze wykonanaej pracy kucharza!

składniki
  • karp - 1 szt. (do 1 i ½  kg)
  • mąka - maks. ½ szklanki
  • jajko- 1 szt.
  • bułka tarta - ok. ¼ szklanki
  • olej - 4 łyżki
  • pieprz i sól do smaku
sposób przygotowania

A oto jak powstaje mój prosty smażony karp:

  1. Karpia sprawiam, myję, kroję w dzwonka i nacieram solą.
  2. Mąkę i bułkę tartą łączę ze sobą, a jajko roztrzepuję na oddzielnym talerzyku.
  3. Obtaczam dzwonka ryby w jajku, a następnie w mące wymieszanej z bułką.
  4. Smażę na rumiany kolor z obu stron (ok. 15 min).
  5. Zmniejszam ogień i dosmażam karpia na wolnym ogniu, pod przykryciem (ok. 10 min).
  6. Pod koniec dodaję masło.                                           

Prosty karp smażony jest daniem, które może ośmielić początkującego kucharza. Jest smaczny i sprawia, że kolacja wigilijna ma swój niepowtarzalny klimat. Smażony karp dobrze smakuje skropiony sokiem z cytryny lub w towarzystwie sałatki. Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!