Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Karp w galarecie faszerowany

print Drukuj
Karp w galarecie faszerowany

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. Równocześnie aby zaproponować Wam zdrowe i dietetyczne wigilijne danie wcale nie trzeba modyfikować przepisu na karpia w galarecie faszerowanego  :) Zdrowy i smaczny sam w sobie, dodatkowo niskokaloryczne świąteczne danie! Ja jestem pewna że na moim wigilijnym stole nie zabraknie karpia w galarecie faszerowanego...

składniki
  • Karp 2 kg
  • Cebula 3 sztuki
  • Seler korzeniowy 1/3 sztuki
  • Pietruszka 1 sztuka
  • Bułka kajzerka 1 sztuka
  • Masło1 łyżka
  • Jajka 2 sztuki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier 1 szczypta
  • Żelatyna 30 g
  • Cytryna plasterki cytryny do dekoracji
sposób przygotowania

Oto przepis na karpia w galarecie faszerowanego

  1. Karpia oczyścić z łusek i odkroić głowę.
  2. Wyjąć wnętrzności i następnie rybę należy dokładnie umyć.
  3. Nożycami odkroić płetwy i pokroić rybę na 6 dzwonków, odcinając ogon.
  4. Końcem ostrego noża z każdego dzwonka wykroić mięso razem z ością, pozostawiając cienką warstwę mięsa przy skórze.
  5. Wycięte kawałki mięsa oddzielić od ości.
  6. Oczyścić głowę karpia i razem z kawałkami ości włożyć do garnka.
  7. Zalać litrem wody, dodać 1 cebulę, seler i pietruszkę, posolić do smaku, przykryć i gotować przez około 30 minut.
  8. W międzyczasie, namoczyć kajzerkę, następnie odcisnąć ją z wody.
  9. Następnie 2 cebule pokroić i przepuścić przez maszynkę razem z mięsem z karpia i namoczoną w wodzie bułką kajzerką
  10. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem, dodać zmieloną rybę, sól, pieprz i cukier - dokładnie wymieszać.
  11. Białka ubić na sztywną pianę - dodać do masy rybnej (gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać łyżkę bułki tartej)
  12. Dzwonka karpia ułożyć na wilgotnej deseczce.
  13. Do kawałków ryby nakładać nadzienie - wygładzić nożem zwilżonym w letniej wodzie
  14. Wywar przecedzić i wlać do płaskiego szerokiego garnka - gotować na małym ogniu.
  15. Ostrożnie, za pomocą szerokiej łopatki, wkładać dzwonki karpia z nadzieniem do gotującego się wywaru
  16. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 25 minut.
  17. Karpia przełożyć do salaterki, a wywar ponownie przecedzić
  18. W rondelku podgrzać wywar i następnie rozpuścić w nim dokładnie żelatynę i odstawić do przestudzenia.
  19. Karpia udekorować plasterkami cytryny i zalać tężejącą galaretą

I gotowe, pyszny karp w galarecie - odstawić do całkowitego stężenia

Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!