Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Keks pełnoziarnisty

print Drukuj
Keks pełnoziarnisty

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8

4 oceny

W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki sposób ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami (no chociaż trochę) – przecież sylwester i karnawał tuż tuż!!! Dietetyczne wersje tradycyjnych polskich dań takich jak keks są zdecydowanie dobrą strategią. Wpisujący się w zasady zdrowego odżywiania – keks pełnoziarnisty można przygotować w bardziej (bez polewy, tym samym  minus 600kcal) i mniej (z polewą) dietetycznej odsłonie – którą wersję wybieracie?

składniki
  • Jabłka 4 - 5 średnich
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 3 szklanki
  • Kakao 2 łyżki
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Przyprawa piernikowa 20 g
  • Czekolada gorzka70% 150 g (50g do ciasta, 100g do polewy)
  • Soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
  • Jajka 3 sztuki
  • Miód 1/2 szklanki
  • Oliwa z oliwek 1 szklanka
  • Otręby do obsypania formy
sposób przygotowania

A teraz przepis na pełnoziarnisty keks:

  1. Piekarnik nagrzać do 170°C
  2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach - odstawić (można skropić delikatnie sokiem z cytryny)
  3. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę razową, kakao, cynamon, sodę i przyprawę piernikową (pozostawiając 1 łyżeczkę na polewę) - odstawić
  4. Czekoladę posiekać i dodać do reszty suchych składników
  5. Oddzielić białka od żółtek
  6. Białka ubić na sztywną pianę - odstawić
  7. Żółtka miksować przez około 4 - 5 minut, aż staną się puszyste.
  8. Do żółtek stopniowo dodawać miód - miksować przez kolejne 3 - 4 minuty
  9. Masę wymieszać z oliwą extra vergine i dodać do miski z mąką - całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką
  10. Następnie połączyć z pianą z białek a na koniec z jabłkami.
  11. Blachę do pieczenia (wymiary: 8,5 x 27 cm) wysmarować oliwą i obsypać otrębami
  12. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika (170°C).
  13. Piec przez 60 minut.
  14. W tym czasie przygotować polewę (w wersji "fit" polecam podać bez polewy) : 100 g ciemnej czekolady 70%, roztopić z 1 łyżką oliwy i 1 łyżeczką przyprawy piernikowej
  15. Ciasto wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce
  16. Po 15 minutach wyjąć ciasto z formy i przełożyć na metalową kratkę
  17. Polać polewą, pokroić po całkowitym ostudzeniu.

Przez pierwszą dobę można przechowywać w papierowej torbie lub lnianym woreczku poza lodówką, później ciasto najlepiej trzymać w lodówce

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!