Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Tradycyjnie kiszona kapusta

print Drukuj
Tradycyjnie kiszona kapusta

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Kapusta kiszona to naturalny probiotyk, znakomite źródło witaminy C, a sok z kapusty kiszonej jest znany z właściwości leczących kaca :) Surówka albo bigos z własnej kapusty kiszonej są bezkonkurencyjne! Ukiszenie tradycyjnej kiszonej kapusty to łatwizna. Wystarczy poszatkować kapustę, dodać dodatki i porządnie ubić w naczyniu - wiadrze lub zwykłym słoiku. Oto cała filozofia!

składniki
  • Kapusta biała 1 kg
  • Marchew 25 g
  • Sól kamienna 20 g soli kamiennej
  • Kminek 2 g
sposób przygotowania

Aby zrobić tradycyjnie kiszoną kapustę należy:

  1. Kapustę poszatkować, marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  2. Kapustę umieścić w sporej misce dodać wszystkie przyprawy wymieszać rękoma
  3. Zostawić na ok. 1,5 godziny.
  4. Gdy kapusta puści sok, do wiadra/słoika wkładać porcjami odciśniętą w rękach kapustę
  5. W wiadrze każdą dołożoną warstwę kapusty ugniatać mocno rękoma
  6. Zbierający się na ugniecionej kapuście sok zbierać w osobnym garnku, po to aby na samej górze wiadra nie została sucha odciśnięta kapusta,
  7. Gdy cała kapusta jest w wiadrze dolać odciśnięty wcześniej sok Wiadro zamknąć szczelnie pokrywką i zostawić do ukiszenia - kilka dni

Potem wystawić w chłodniejsze miejsce (10-15 stopni C)

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!