Uwielbiam kompot z suszu, Nie ma Wigilii, żeby kompot z suszu nie znalazł się wśród smakowitych wigilijnych potraw. W mojej wersji jest to korzenny kompot z suszu. Korzenny aromat i posmak nadaje mu wyjątkowy charakter, a do tego, kiedy przygotowuję korzenny kompot z suszuna Wigilię pachnie cały dom!
Wigilijny kompot z suszu z imbirem to moja wariacja na temat tradycyjnego kompotu wigilijnego. Dzięki moim podróżom, odkryłam nowe przyprawy, a imbir polubiłam szczególnie. Wigilijny kompot z suszu z imbirem na tyle posmakował mojej rodzinie, że teraz, kompot z suszu z imbirem jest tradycyjną potrawą na naszym polskim wigilijnym stole!
Kompot z suszu absolutnie musi się znaleźć na wigilijnym stole. Dla mnie kompot z suszu jest też wybawieniem po wielkim obżarstwie świątecznym. Wigilijny kompot z suszu jest aromatyczny, smaczny i prosty w wykonaniu.
Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier".
Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.
Upały dookoła i człowiek nie wie już czym ugasić pragnienie. Kawa mrożona z odrobiną soku z cytryny to jest to, co lubię w słoneczne południe. Słońce przypieka, a ja sączę ulubioną kawę z nutą kwaskowej cytryny, która postawi mnie na nogi. Kawa mrożona przepisna kawę mrożoną jest banalny, a kawa mrożona ugasi pragnienie i sprawi, że odzyskam chęć do działania.
Aromatyczny schab pieczony z miodem, czosnkiem i cynamonem to istna eksplozja smaku. Schab pieczony przygotowany w ten sposób jest naprawdę pyszny, a przepis na schab pieczony nie jest trudny. Dlatego nie ma co czekać, tylko działać, a schab pieczony zagości na naszym stole :)
Jesień to wysyp grzybów w naszych lasach - pamiętajmy o tym! A jak już mamy grzyby to musi być zupa grzybowa. Aromatyczne i świeże grzyby nadadzą niepowtarzalny smak naszej zupie. Dlatego warto zbierać grzyby, bo zupa grzybowa z własnoręcznie zebranych grzybów smakuje najlepiej. Zupę można zrobić również z suszonych grzybów, wtedy taka zupa grzybowa np na Wigilię nabiera innego smaku od razu.
Każdy z nas przygotowuje jakieś przetwory. Ja zajmuję się wyłącznie nalewkami i bardzo lubię w tej materii eksperymentować. Nalewka z aronii wg mojego przepisu jest rewelacyjna. Polecam ją szczególnie na wzmocnienie i przeziębienia. Można ją wykonać ze świeżych i mrożonych owoców, wg uznania. I w każdym wypadku nasza nalewka z aronii będzie doskonała.
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Jesień to okres, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Najprostszym daniem wykorzystującym bogactwo warzyw jest sałatka jarzynowa. Za granicą, często znana jako sałatka rosyjska, u nas po prostu sałatka jarzynowa jest prosta, pożywna i smaczna!
Od jakiegoś czasu ćwiczę się w sztuce przyrządzania nalewek. Dzisiaj podzielę się z wami przepisemna tradycyjną nalewkę z pigwy. Nalewka z pigwy jest bardzo smaczna i bardzo prosta w wykonaniu. To właśnie od nalewki z pigwy rozpocząłem moją przygodę z tym trunkiem.
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymieszanej ze skrobią ziemniaczaną lub mączką z tapioki. Na pierwszy rzut oka może się Wam wydawać, że przygotowanie barszczu czerwonego z bezglutenowymi uszkami jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest – wszystko „gotuje się samo”.
Jeszcze niedawno uszka do barszczu wigilijnego były dla mnie nieodkrytą tajemnicą. Moja teściowa przekonała mnie, że to nic trudnego! Teraz to ja jestem specjalistką od uszek do wigilijnego barszczu. Spróbuj uszek do barszczu wigilijnego mojej teściowej!
Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. Równocześnie aby zaproponować Wam zdrowe i dietetyczne wigilijne danie wcale nie trzeba modyfikować przepisu na karpia w galarecie faszerowanego :) Zdrowy i smaczny sam w sobie, dodatkowo niskokaloryczne świąteczne danie! Ja jestem pewna że na moim wigilijnym stole nie zabraknie karpia w galarecie faszerowanego...
Wiglilia bez śledzi w oleju nie może się odbyć! Żeby jednak nieco odświeżyć to smaczne tradycyjne danie wigilijne, proponuję wersję śledzi w oleju w ziołach. Śledzie w oleju w ziołach są smaczne, aromatyczne i bardzo proste w wykonaniu!
Przepis na słodkie pierniczki świąteczne odziedziczyłam po mamie i nie wyobrażam sobie świąt bez tego przysmaku. Pierniczki świąteczne są aromatyczne, pachnące i doskonale się przechowują. Słodkie pierniczki tak bardzo smakują mojej rodzinie, że zdarza mi się przygotować większą porcję i … ukryć ich trochę na okres poświąteczny!
W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki sposób ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami (no chociaż trochę) – przecież sylwester i karnawał tuż tuż!!! Dietetyczne wersje tradycyjnych polskich dań takich jak keks są zdecydowanie dobrą strategią. Wpisujący się w zasady zdrowego odżywiania – keks pełnoziarnisty można przygotować w bardziej (bez polewy, tym samym minus 600kcal) i mniej (z polewą) dietetycznej odsłonie – którą wersję wybieracie?
Piernik to zaraz po makowcu najbardziej świąteczne ciasto - zazwyczaj pojawia się na naszych stołach właśnie w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na świąteczny piernik razowy powstał ponieważ chciałam, żeby mój piernik był zdrowszy! Świąteczny piernik razowy jest pełen zdrowych i odżywczych bakalii, które nadają piernikowi naturalnej zdrowej słodkości - pycha!
Zbliża się wigilia a z nią odświeżanie pomysłów na dania rybne. Na początku listy potraw do przygotowania na święta figurują u mnie klasyczne śledzie w śmietanie. Śledzie w śmietanie to danie dosyć typowe, ale smaczne. Pamiętam, że klasyczne śledzie w śmietanie były daniem, które przygotowałam na rodzinną kolację jako zupełnie początkująca pani domu. Okazało się, że były na tyle dobre, że na stałe weszły go wigilijnego menu.
Konsystencja sernika light pieczonego w kąpieli wodnej jest aksamitna, gładka i kremowa. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie są przesuszone - tak działa para wodna. A jeden kawałek sernika light pieczonego w kąpieli wodnej to jedyne 150 kcal :) Spód w tym przypadku jest całkowicie zbędny dlatego przedstawiam Wam bardzo dietetyczną wersję sernika. Uwielbiam takie pyszne i zdrowe ciasta! :)
Rolada szpinakowa z łososiem to danie, które w ostatnim czasie bije rekordy popularności. Nie co się dziwić przygotowanie rolady szpinakowej z łososiem jest bardzo proste, a podana w plasterkach na półmisku wygląda bardzo wykwitnie... Zdrowe dodatki rolady szpinakowej z łososiem, takie jak szpinak, łosoś, ricotta to prawdziwa skarbnica wapnia, żelaza i kwasów omega 3. Bardzo zdrowe i smaczne danie! Polecam :)