Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Korzenny kompot z suszu

print Drukuj
Korzenny kompot z suszu

Bigstockphoto.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8

4 oceny

Uwielbiam kompot z suszu, Nie ma Wigilii, żeby kompot z suszu nie znalazł się wśród smakowitych wigilijnych potraw. W mojej wersji jest to korzenny kompot z suszu. Korzenny aromat i posmak nadaje mu wyjątkowy charakter, a do tego, kiedy przygotowuję korzenny kompot z suszu na Wigilię pachnie cały dom!

składniki
  • suszone śliwki - 200 g
  • suszone jabłka - 200 g
  • suszone morele - 200 g
  • suszone rodzynki - 200 g
  • cynamon - 2-3 laski
  • goździki - 8-10
  • tarta skórka cytrynowa - z 1 cytryny,
  • cukier - ½ szklanki
sposób przygotowania

A jak przyrządzam mój korzenny kompot z suszu?

  1. Skórkę z cytryny ścieram na tarce na najmniejszym oczku.
  2. Owoce przepłukuję w bieżącej wodzie a następnie wkładam do garnka, zalewam ciepłą wodą i moczę przez 15 minut.
  3. Odlewam wodę, zaś owoce zalewam wrzątkiem.
  4. Dodaję do nich goździki i cynamon a następnie gotuję przez ponad godzinę.
  5. Na koniec dodaję cukier oraz skórkę z cytryny i mieszam.

Mój korzenny kompot z suszu świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!  

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8
Liczba porcji 5
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!