Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Wigilijny kompot z suszu

print Drukuj
Wigilijny kompot z suszu

Bigstockphoto.com

liczba porcji Liczba porcji 3
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.2

5 ocen

Kompot z suszu absolutnie musi się znaleźć na wigilijnym stole. Dla mnie kompot z suszu jest też wybawieniem po wielkim obżarstwie świątecznym. Wigilijny kompot z suszu jest aromatyczny, smaczny i prosty w wykonaniu.

składniki
  • suszone śliwki - 350 g
  • jabłka świeże (można zastąpić suszonymi) - 3–4
  • suszone gruszki - około 4
  • cukier - 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • goździki suszone - 3
  • daktyle - kilka sztuk
  • rodzynki - garść
  • woda - ok. 3,5 l
  • sok z 1/3 cytryny
sposób przygotowania

A teraz przepis na wigilijny kompot z suszu

  1. Do garnka wlewamy około 3 litrów wody
  2. Wrzucamy pokrojone jabłka (najlepsze są kwaskowate twarde) i wszystkie pozostałe składniki.
  3. Gotujemy, aż suszone owoce napęcznieją, kolor będzie ciemny, a zapach aromatyczny.

Ja gotuję zwykle wigilijny kompot z suszu około pół godziny. Lubię przyrządzić go w przeddzień Wigilii, bo wtedy kompot z suszu bardziej nasycony i aromatyczny.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.2
Liczba porcji 3
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!