Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Mrożony kompot z truskawek

print Drukuj
Mrożony kompot z truskawek

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Na ugaszenie pragnienia znam 3 sposoby: woda mineralna z cytryną i miętą, mrożona kawa i oczywiście wersja ulubiona, czyli mrożony kompot z truskawek z dodatkiem cytryny i mięty. Nic nie gasi mojego pragnienia tak skutecznie, jak mrożony kompot z truskawek. Polecam mrożony kompot z truskawek, smakuje jak smoothie :)

składniki
  • 2 l wody
  • 1kg truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 20 listków mięty
sposób przygotowania

Kompot z truskawek na gorące dni powstaje w ten sposób:

  1. Do gotującej się wody dodajemy cukier i wrzucamy wyszypułkowane i umyte truskawki.
  2. Gotujemy 10 minut na małym ogniu i dodajemy 10 listków mięty i sok z połowy cytryny.
  3. Od tej pory gotujemy jeszcze kolejne 15 minut i odstawiamy kompot do wystudzenia.
  4. Jak będzie już chłodny przelewamy go przez sitko i czysty już kompot z truskawek wlewamy do naczynia, które można włożyć do zamrażarki (może być głębokie plastikowe pudełko).
  5. Na drugi dzień wyjmujemy naszą mrożonkę truskawkową z lodówki, kruszymy na duże kawałki, które następnie kruszymy blenderem na mix lodowy.
  6. Przelewamy go do wysokich szklanek i dekorujemy, np. świeżą truskawką i pozostałymi listkami mięty.

Taki kompot z truskawek to pychota na upał. Życzę smacznego.

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 10
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!