Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Kopytka z liśćmi szpinaku

print Drukuj
Kopytka z liśćmi szpinaku

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Kopytka z liśćmi szpinaku to smaczne i lekkostrawne danie. Kopytka z liśćmi szpinaku spełniają dietetyczne potrzeby osób starszych, dzieci, a także dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego.  Lekkostrawne kopytka z liśćmi szpinaku są wręcz idealnym daniem na niedzielny rodzinny obiad.

składniki
  • Ziemniaki 1 kg
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Mąka pszenna około 2 szklanek (ilość zależy od rodzaju ziemniaków)
  • Świeży szpinak 200 g
  • Oliwa z oliwek łyżka
  • Jajko 1 sztuka
  • Sól, pieprz
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa szczypta
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
sposób przygotowania

Przepis na kopytka  z liśćmi szpinaku:

 

  1. Ziemniaki  obrać, umyć i ugotować.
  2. Jeszcze ciepłe ziemniaki dokładnie rozgnieść, a następnie ostudzić
  3. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól i jajko.
  4. Zagnieść ciasto, ewentualnie podsypując dodatkowo mąką. 
  5. Szpinak z czosnkiem delikatnie podsmażyć na oliwie. Odparować większość wody.
  6. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką. Wystudzić, opcjonalnie zmiksować na gładką masę.
  7. Ciasto połączyć ze szpinakiem - całość dokładnie wyrobić, podsypując mąką.
  8. Z ciasta uformować szpinakowe kuleczki.
  9. Gotowe kopytka wrzucać partiami na wrzącą i osoloną wodę.
  10. Gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

 

Smacznego :)

 

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!