Jeżeli po powrocie do domu, ostatnią rzeczą, na którą macie ochotę to skomplikowane akcje w kuchni, to polecam łagodny krem z brokułów. Kilka chwil i smacznie wyglądający łagodny krem z brokułów jest gotowy - udekorowany jogurtem i warzywami będzie również atrakcją dla najmłodszych, polecam!
Krem z brokułów z grzankami to smaczne, zdrowe i niskokaloryczne danie. Lekka kremowa konsystencja kremu z brokułów z grzankami kryje w sobie mnóstwo warzyw, a zatem w łatwy sposób jednym talerzem takiej zupy można zaspokoić sporą część zalecanej ilości warzyw. Pamiętacie? W naszej diecie powinno się znaleźć minimum 500g warzyw i owoców!
Krem z brokułów to już klasyk! Przez wiele restauracji danie to jest serwowane z dodatkiem prażonych migdałów, natomiast polecam Wam wypróbować przepis na krem z brokułów z sezamem.Krem z brokułów z sezamem uwielbiam przede wszystkim z powodu chrupiących ziarenek sezamu oraz jego kremowej konsystencji. Koniecznie wypróbujcie przepis na krem z brokułów z sezamem w swojej kuchni.
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.
Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze.
Dzisiaj przepis na leczo, bo w marketach mamy do wyboru całe mnóstwo jarzyn. Cieszą oko i podniebienie, dlatego postanowiłem przygotować leczo. Odrobina kiełbasy połączona z jarzynami i przecierem pomidorowym - takie jest leczo. Polecam przepis na leczo.
Wreszcie młoda kapusta na obiad! Nie mogłem się doczekać, a jak wiadomo najlepiej smakuje pierwszy raz, bo każda natępna chociaż równie dobra lub lepsza to już nie to samo, co pierwsza w roku młoda kapusta. Także, gdy młoda kapusta jest na rynku warto zrobić przepis. Polecam.
Co podać na stół w upalne dni? Ja polecam chłodnik litewski. Bardzo prosty przepis. Chłodnik litewski jest pożywny i orzeźwiający jednocześnie. Idealny na upały. Poniższy przepis na chłodnik dostałam od przyjaciółki. Sprawdziłam go wielokrotnie.
Każdy z nas najlepiej, jak mniemam, pamięta z dzieciństwa pachnące i chrupiące placki z jabłkami, często zwane racuchami. Szybka przekąska, jak placki z jabłkami, była wówczas bardzo ważna, bo każdy z nas spieszył się do kolegów na podwórko. Czy teraz placki z jabłkami robią taką samą furrorę? Nie sądzę, a szkoda bo placki z jabłkami są i pyszne i zdrowe.
Pierogi z jagodami kojarzą mi się tylko z moją Babcią, robiła wspaniałe pierogi z jagodami. Własnoręcznie zbierane jagody, a potem pyszne, ciepłe jeszcze pierogi z jagodami polane śmietaną. Ach, aż ślinka cieknie.
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Dynia przeżywa ostatnio renesans. Sama z przyjemnością po nią sięgam. Najczęściej przygotowuję krem z dyni, ale mój krem z dyni to zupełnie wyjątkowe danie. Jest w nim nutka orientu. Taki krem z dyni umili każdą jesienną słotę.
Ciasteczka owsiane dla cukrzyków to doskonałe rozwiązanie zamiast słodkiej przekąski dla osób walczących z wysokim poziomem cukru we krwi! Dwa takie ciasteczka owsiane dla cukrzyków to zdrowa alternatywa dla drugiego śniadania czy zwyczajnie „ratunek” w chwili nagłej potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, zamiast batonika czy wafelków.
Chociaż cieszymy się jeszcze sosami i zupami ze świeżych grzybów, nie zapomnijmy o czekającej nas zimie. Marynowane grzyby są doskonałą przekąską i świetną przystawką na polskiej biesiadzie. U mnie jada się najchętniej marynowane prawdziwki. A oto mój przepis na marynowane prawdziwki, których nigdy nie brakuje na półce w mojej spiżarni.
Jesień to okres, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Najprostszym daniem wykorzystującym bogactwo warzyw jest sałatka jarzynowa. Za granicą, często znana jako sałatka rosyjska, u nas po prostu sałatka jarzynowa jest prosta, pożywna i smaczna!
Risotto to jeden ze sztandarowych przysmaków kuchni włoskiej. Sezon na grzyby to doskonała okazja do przyrządzenia risotta z kurkami. Słodkie, aromatyczne grzyby, odpowiednio ugotowany ryż, cebulka i odrobina białego wina to mój sekret na doskonałe risotto z kurkami.
Migdałowe muffinki z gruszką są idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy potraktować migdałowe muffinki z gruszką jako formie zdrowych słodyczy. Migdałowe muffinki z gruszką polecam na niedzielny deser :)
Grzybowa pasta bulionowa wykonana na bazie suszonych borowików, świeżych ziół i warzyw jest na pewno zdrowszą alternatywą popularnych buliontek i kostek rosołowych dostępnych w sklepach. Dodatkowym plusem grzybowej pasty rosołowej jest użycie soli morskiej, która w porównaniu ze zwykłą solą zawiera mniej sodu i ma bardziej słony smak dzięki czemu możemy jej zastosować mniej!
W polskiej kuchni por jest traktowany bardziej jako przyprawa niż samodzielna jarzyna - najczęściej jest składnikiem dodawanej do zup włoszczyzny. Najwyższy czas to zmienić! A Surówka z pora, marchewki i jabłka to doskonały pretekst... Słodkie jabłko i marchewka przełamują ostrzejszy smak pora, dlatego surówka z pora, marchewki i jabłka jest taka pyszna :)
Przyprawa do piernika, przygotowana ze świeżo zmielonych składników jest znacznie bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie. Aromaty mielonych przypraw szybko uciekają dlatego warto poświęcić kilka minut na przygotowanie domowej przyprawy do piernika. Natomiast przyprawa do piernika - pierwsza wersja zawiera bardzo bogatą paletę przypraw.
Rolada szpinakowa z łososiem to danie, które w ostatnim czasie bije rekordy popularności. Nie co się dziwić przygotowanie rolady szpinakowej z łososiem jest bardzo proste, a podana w plasterkach na półmisku wygląda bardzo wykwitnie... Zdrowe dodatki rolady szpinakowej z łososiem, takie jak szpinak, łosoś, ricotta to prawdziwa skarbnica wapnia, żelaza i kwasów omega 3. Bardzo zdrowe i smaczne danie! Polecam :)