Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Kuchnia polska

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5

116 ocen

Tradycyjne faworki

Tradycyjne faworki

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na tradycyjne faworki. Tradycyjne faworki lubię i jeść i smażyć. Może dlatego, że wycinanie pasków, formowanie kształtu faworków, a potem ich smażenie to naprawdę niezła zabawa. Moje tradycyjne faworki zawsze się udają, a jedyną ich wadą jest chyba to, że zawsze jest ich za mało:) Chcesz zrobić tradycyjne faworki na spotkanie karnawałowe? Przeczytaj ten przepis!
Barszcz biały z białą kiełbasą

Barszcz biały z białą kiełbasą

Lubię zupy, ale najbardziej chyba lubię barszcz biały. Zimą gotuję barszcz biały z białą kiełbasą. Taki barszcz biały z białą kiełbasą spokojnie może zastąpić cały obiad, tym bardziej, że zawsze serwuję dolewki:) Spróbuj ugotować barszcz biały z białą kiełbasą, a na pewno na stałe wprowadzisz go do swojego jadłospisu.
Prosty przepis na faworki

Prosty przepis na faworki

Powoli zapominamy o świątecznym przejedzeniu i już mamy ochotę na jakieś przysmaki. Proponuję więc faworki. Faworki to doskonały dodatek do gorącej herbaty w zimowe wieczory. Co więcej, zbliża się Tłusty Czwartek, kiedy to faworki odgrywają obok pączków jedną z głównych ról. Oto prosty przepis na foworki.
Linia
Faworki karnawałowe

Faworki karnawałowe

Kiedy nadchodzi karnawał myślę o faworkach. Faworki karnawałowe to mocna pozycja w mojej kuchni. Lekkie, chrupiące i delikatne faworki karnawałowe cieszą się powodzeniem w moim domu, a przyjaciele, też chętnie się nimi raczą, nie gardząc wersją “na wynos”:) Faworki karnawałowe to mój hit!
Zupa grzybowa na Wigilię

Zupa grzybowa na Wigilię

Zupa grzybowa na Wigilię musi być! Przynajmniej u mnie w domu, bo wiem, że czasem się je barszcz z uszkami na Wigilię, ale u mnie zawsze była zupa grzybowa. Także polecam sprawdzony przepis na zupę grzybową, jest w naszej rodzinie od lat i zawsze na Wigilię się sprawdza :)
Świąteczny pasztet z królika

Świąteczny pasztet z królika

Nie ma to jak pasztet, szczególnie na Święta. A jak pasztet to z królika. Mięso królicze jest pyszne i zdrowe, więc nie ma na co czekać, tylko pieczemy pasztet z królika na Święta. 
Linia
Tradycyjna zupa ogórkowa

Tradycyjna zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to takie nasze codzienne, zwyczajne polskie danie. Prosta w przygotowaniu, smaczna i ....niedroga. U nas często gości na stole i każdy z domowników ją lubi. Oto mój przepis na zupę ogórkową. Smacznego.  
Grochówka z boczkiem

Grochówka z boczkiem

Jak zimowa zupa, to tylko grochówka! A jak grochówka, to tylko z boczkiem! Proponuję Wam dzisiaj danie, które kojarzone jest z rozgrzewaniem i wyjątkowym aromatem. Grochówka z boczkiem to pyszne tradycyjne danie polskie!
Grochówka na żeberkach

Grochówka na żeberkach

Zimą często gotuję smaczne i pożywne zupy. Przebojem w mojej kuchni jest grochówka na żeberkach. Grochówka na żeberkach to danie, którego nauczyła mnie moja mama. Kilkakrotnie próbowałam klasycznej grochówki na kiełbasie, ale szczerze mówiąc, grochówka na żeberkach zostawia ją daleko w tyle!
Linia
Pyszna grochówka

Pyszna grochówka

Wraz z pierwszymi mrozami, w mojej kuchni pojawia się grochówka. Grochówka to zupa, której nie przyrządza się błyskawicznie, ale efekt wart jest zachodu. Gęsta, aromatyczna i bardzo pożywna grochówka dostarczy energii i rozgrzeje cię w zimne dni. Polecam!
Kotlety mielone z ryżem

Kotlety mielone z ryżem

Kotlety mielone uważane są przez niektórych za banalne danie. Wszystko zależy jednak od jakości użytych produktów. Kotlety mielone z dobrego mięsa są smacznym daniem. Aby nieco uatrakcyjnić tradycyjne kotlety mielone, dodaję do nich ryż. Moja rodzina zawsze z radością wita kotlety mielone z ryżem na obiad!  
Tradycyjnie pieczony boczek

Tradycyjnie pieczony boczek

Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjnie pieczony boczek wypełnia cały dom wspaniałym aromatem i nawet ci, którzy początkowo nie wykazują entuzjazmu, nie mogą się doczekać kiedy spróbują jak smakuje ten pachnący tradycyjnie pieczony boczek!
Linia
Pasztet mojej mamy

Pasztet mojej mamy

Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale również jego przyprawienie. Pasztetu nauczyłam się piec od mojej mamy i nieskromnie powiem, że uważam pasztet mojej mamy za najlepszy na świecie!
Żeberka w marynacie miodowej

Żeberka w marynacie miodowej

Żeberka w marynacie miodowej to prawdziwy rarytas. Słodycz miodu, przełamana musztardą pieprzem i podbita mocnym smakiem czosnku to doskonała marynata do pieczonych żeberek. Żeberka w marynacie miodowej według mojego przepisu są proste, a efekt jest doskonały. Polecam!
Proste kotlety mielone

Proste kotlety mielone

Kotlety mielone mogą być zmorą ze szkolnej stołówki, albo niezrównanym smakiem domowego obiadu. Proponuję przepis na proste kotlety mielone, nawiązujące oczywiście do tej drugiej opcji. Proste kotlety mielone są smacznym i sytym daniem i zapewniam Was, że od tej chwili, będą się kojarzyć z najlepszym domowym jedzeniem!
Linia
Pasztet z królika

Pasztet z królika

Pasztet z królika to prawdziwy przysmak. Odpowiednio przyprawiony pasztet z królika ma charakterystyczny, nieco ostrzejszy smak, który wyraźnie się odróżnia od wędlin, które często smakują podobnie.  Oprócz walorów smakowych, pasztet z królika ma również doskonałe wartości odżywcze. Gorąco polecam przepis na pasztet z królika!
Duszone żeberka w miodzie

Duszone żeberka w miodzie

Duszone żeberka w miodzie są zawsze sygnałem nadejścia zimniejszych dni. Zawiesista miodowa marynata i delikatne bardzo miękkie mięso dostarczają wprawdzie sporo kalorii, ale też co najmniej tyle samo wyjątkowych doznań smakowych! Duszone żeberka w miodzie to prawdziwy przysmak!
Pieczony boczek zawijany

Pieczony boczek zawijany

Własnoręcznie przygotowany pieczony boczek daję gwarancję wędliny pozbawionej szkodliwej chemii i konserwantów. Wystarczy dobrej jakości boczek i podstawowe przyprawy. U mnie w domu króluje pieczony boczek zawijany - soczysty i świetny na kanapkę!  
Linia
Przepis na kotlety mielone

Przepis na kotlety mielone

Kotlety mielone to podstawa domowego jedzenia. Podstawowy przepis na kotlety mielone dostałem od siostry, ale metodą prób i błędów udoskonaliłem sztukę przyrządzania kotletów mielonych. Oto mój sprawdzony przepis na smaczne kotlety mielone!
Kopytka jaglane  z burakiem

Kopytka jaglane z burakiem

Kopytka jaglane z burakiem, na które przepis opracowałam niedawno zdobyły uznanie wśród moich domowników i na stałe weszły do naszego menu. Tym razem chciałam Wam zaproponować wersję kopytek zabarwioną na różowo – z dodatkiem pieczonego buraka. Kopytka jaglane z burakiem szczególnie pysznie smakują podane z bazyliowym pesto.
Polędwiczki wieprzowe duszone w winie

Polędwiczki wieprzowe duszone w winie

Wieprzowina nie jest ulubionym mięsem dietetyków ze względu na sporą zawartość tłuszczu; jednak polędwiczki wieprzowe nie zawierają tak dużych ilości tłuszczu, jak pozostałe części tuszy. Polędwiczki wieprzowe są źródłem pełnowartościowego białka przy stosunkowo małej zawartości tłuszczu i dlatego są uważane za najzdrowszą część tuszy wieprzowej! Równocześnie polędwiczki wieprzowe duszone w winie są kruche i soczyste! Palce lizać!
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!