Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Kuchnia polska

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5

64 oceny

Żurek staropolski

Żurek staropolski

Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Przepis na żurek staropolski.
Królewski makowiec

Królewski makowiec

Makowiec jest królem wśród wszystkich świątecznych wypieków. Nigdy nie może go zabraknąć na polskim stole. Wielkanoc kojarzy mi się wprawdzie najbardziej z babką wielkanocną, ale makowiec to jest dopiero to co lubię najbardziej i wszystkim polecam :)
Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec - pyszne, słodkie ciasto dla prawdziwego domowego łasucha. Tak w kilku słowach można określić makowiec na kruchym cieście. Nie pieczemy go zbyt często. Jednak zbliżają się święta i w związku z tym makowiec to doskonałe ciasto na nasz stół.
Linia
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Makowiec jest dosyć wymagającym ciastem, dosyć czasochłonnym lecz z pewnością jego walory smakowe zrekompensują nam wszelkie niedogodności. Makowiec połączony z jabłkami to prawdziwa rewelacja.
Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche a jednocześnie delikatne. Ja niestety zawsze robię wszystko na ostatnią chwilę. W te Święta wielkanocne na moim stole zagości mazurek kajmakowy przygotowany wg poniżej receptury (już nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis:(. Będzie pysznie!
Mazurek kajmakowy z gotową masą

Mazurek kajmakowy z gotową masą

Przepis na prosty mazurek kajmakowy z gotowej masy kajmakowej. Mazurek udekorowany migdałami i masą kajmakową będzie znikał z wielkanocnego stołu z prędkością rakiety, tak przynajmniej dzieje się u mnie.
Linia
Biała kiełbasa zapiekana na Wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana na Wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana - ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc bez przepisu na białą kiełbasę. Można powiedzieć, że to symbol Świąt, przynajmniej u mnie w domu. Przepis na białą kiełbasę zapiekaną nie jest trudny, warto samemu zrobić to danie.
Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Pyszna pieczona karkówka - jak zrobić?

Pyszna pieczona karkówka - jak zrobić?

Jak zrobić najlepszą pieczoną karkówkę? Korzystając z tego przepisu uda nam się to bez pudła. Przepis na pieczoną karkówkę, który polecam, przetestowałem i wykorzystuję na każde Święta. Bo jak można obchodzić Święta bez pieczonego mięsiwa? No nie da się :)
Linia
Sos tatarski na grilla

Sos tatarski na grilla

Sos tatarski... odkąd zaczęłam go robić nie mogę wyobrazić sobie grilla w naszej rodzienie bez tego sosu. Karkówka czy kurczak, nawet zwykła kiełbasa nabierają od razu innego smaku. Polecam sos tatarski jako doskonały dodatek do grillowanych mięs i wędlin. Jeśli ktoś nie próbował, to zachęcam.
Sos tatarski z kaparami

Sos tatarski z kaparami

Polecam uniwersalny sos tatarski pasujący do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin. Oczywiście nie ma on nic wspólnego z dawnymi czy obecnymi Tatarami, ale nazwa sos tatarski się przyjęła, więc nie ma co z nią walczyć. Lubię sos tatarski, choć zawiera majonez, a niestety majonez w dużej ilości nie jest zbyt zdrowy :( nad czym ubolewam, bo go bardzo lubię.
Najlepsze kluski śląskie

Najlepsze kluski śląskie

Kluski śląskie to jeden z rodzajów klusek ziemniaczanych odznaczające się cechą szczególną - wgłębieniem w środku. Szczególnie popularne na Śląsku, skąd nazwę swą biorą, rozprzestrzeniły się po całej Polsce. Warto je robić, bo kluski śląskie są po prostu pyszne i można je jeść czy to same czy też z sosami, mięsem lub, tak jak na Śląsku, z różnymi rodzajami kapusty.
Linia
Kluski śląskie – najprostszy przepis

Kluski śląskie – najprostszy przepis

Jeśli lubisz mączne potrawy a przeraża cię robienie pierogów, zrób na obiad kluski śląskie. To megaproste zadanie. Kluski śląskie robi się z niewielu składników. Naprawdę nie zdarza się żeby kluski śląskie się nie udały. Przekonaj się sam. Oto najprostszy przepis.
Sos tatarski na szybko

Sos tatarski na szybko

Wiele jest odmian sosu tatarskiego. Polecam sos tatarski w wersji minimalistycznej i szybkiej. Można go zrobić raz dwa, a rodzajów zastosowań jest mnóstwo: taki sos możemy użyć do ryby, do mięsa, a na grilla jest wprost idealny i nawet kanapkę posmarować można. :)
Kluski śląskie babci Eugenii

Kluski śląskie babci Eugenii

Kluski śląskie to oprócz pierogów najbardziej znana tradycyjna polska potrawa. Dziś może nawet trochę zapomniana, dlatego warto do nie wrócić. Kluski śląskie kojarzą mi się z moją babcią, bo właśnie u niej najczęściej je jadłem.
Linia
Sos tatarski - prosty przepis

Sos tatarski - prosty przepis

Prosty przepis na sos tatarski - dodatek do mięs, ryb oraz wszelkiego rodzaju wędlin. Warto zrobić go samemu, mamy wtedy pewność, co jemy. I oczywiście sos tatarski ma tyle wspólnego z Tatarami, co ryba po grecku z rybami :)
Przepyszne kluski śląskie

Przepyszne kluski śląskie

Jeśli macie ochotę na kluski śląskie, podaję idealny przepis na kluski śląskie. Robi się naprawdę łatwo ze składników, które z pewnością każdy ma w domu. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Kluski śląskie podane z sosem pieczarkowym ucieszą wszystkich domowników. Sprawdzone.
Kluski śląskie mojej mamy

Kluski śląskie mojej mamy

Kluski śląskie to jedna moich ulubionych potraw. Kiedy planuję wizytę w rodzinnym domu wcześniej proszę, żeby na obiad były moje ukochane kluski śląskie. Z czasem nauczyłem się je robić sam. To naprawdę nic trudnego.
Linia
Mazurek czekoladowy z bakaliami

Mazurek czekoladowy z bakaliami

Pomysłów na mazurki jest wiele, ja jednak najbardziej lubię mazurek czekoladowy. Piekę go nie tylko na Wielkanoc pomimo, że to mazurek i wszyscy sądzą, że pasuje tylko na Wielkanoc. Mazurek czekoladowy to po prostu pyszne ciasto i można je robić przez cały rok.
Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej

Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej

Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze. 
Zupa pieczarkowa mojej babci

Zupa pieczarkowa mojej babci

Zupa pieczarkowa to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni. Jej wyjątkowy smak sprawia, że lubi ją większość z nas. Zupa pieczarkowa na wołowinie smakuje niepowtarzalnie. Dziś przepis na pyszną zupę pieczarkową, jaki możecie przygotować sami we własnym domu. To przepis mojej babci :)
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!