Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Leczo z mięsem

print Drukuj
Leczo z mięsem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.6

5 ocen

Gdy doskwiera głód, a brak czasu na szykowanie wykwintnych potraw, doskonale sprawdzi się leczo. Leczo to szybkie danie jednogarnkowe mające swoje korzenie u południowego przyjaciela, czyli Węgrów. Leczo możemy podawać bardziej pikantne (dodając więcej chili) lub łagodniejsze (dodając paprykę słodką). Smacznego leczo :)

składniki
  • 40 dag wieprzowiny (od szynki)
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • duża cukinia
  • 8 pomidorów
  • przecier pomidorowy
  • puszka kukurydzy
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka 
  • papryka ostra
sposób przygotowania

Leczo zawsze smakuje, gdy wykorzystuje ten przepis na leczo:

  1. Mięso myjemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej w garnku i smażymy.
  2. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i pokrojone w kostkę papryki. Wszystko dusimy pod przykryciem jakieś 15 minut.
  3. Następnie dodajemy kukurydzę, cukinię i pomidory pokrojone w kostkę. Zalewamy wodą (ok. 0,5l) i gotujemy z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu, papryk.
  4. Po upływie kolejnych 15 minut leczo jest gotowe. Leczo można podawać z pieczoną, chrupiącą bagietką czosnkową.

Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.6
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!