Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Łosoś pieczony w ziołach

print Drukuj
Łosoś pieczony w ziołach

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Wspaniały aromat rozchodzi się z kuchni po całym domu. Aż ślinka cieknie na myśl o wspaniałej uczcie. A głównym gościem na stole będzie łosoś pieczony w aromatycznych ziołach. Łosoś pieczony to potrawa, która gwarantuje kulinarny sukces.

składniki
  • 4 dzwonka łososia
  • pęczek świeżego koperku
  • zioła (łyżka suszonego oregano, łyżka suszonej bazylii)
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka stołowa masła
  • sól, biały pieprz
sposób przygotowania

Łosoś pieczony pasuje zarówno na codzień, jak i na świąteczny stół, więc róbmy go, róbmy :)

  1. Łososia pokroić w dzwonka, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
  2. Koperek drobno posiekać i razem z ziołami zalać oliwą i dobrze wymieszać (odstawić na 5 minut).
  3. Rybę wymieszać w ziołach i wstawić do lodówki na jakieś 2 godziny (od czasu do czasu przekręcać w naszej mieszance ziołowej).
  4. Odsączoną z nadmiaru marynaty rybę wstawiamy do naczynia żaroodpornego (na każdy kawałek nakładamy odrobinę masła) i pieczemy w temperaturze 200 stopni po 10 minut z każdej strony.

Łosoś pieczony gotowy - smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!