Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Lukier do ciasta

print Drukuj
Lukier do ciasta

Shutterstock.com

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.4

5 ocen

Świąteczne wypieki często potrzebują lukru. Biały i delikatny jak śnieg lukier do ciasta to doskonały dodatek. Lukier do ciasta powinien być chrupiący, ale nie za twardy. Jak zrobić idealny lukier do ciasta? Oto mój przepis.

składniki
  • cukier puder - 10 czubatych łyżek
  • gorąca woda - 4 łyżki
  • aromat w olejku (około 5 kropel) - według upodobania
sposób przygotowania

A teraz przepis na mój lukier do ciasta:

  1. Cukier puder przesiej przez sitko, dzięki czemu będzie go łatwiej utrzeć.
  2. Do miski wsyp cukier, wlej wodę i ewentualnie olejek.
  3. Za pomocą drewnianej pałki lub łyżki utrzyj cukier z wodą i aromatem,aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
  4. Lukrem polej od razu lekko ostygnięte ciasto.

Kiedy robisz lukier do ciasta musisz zwracać uwagę na ciasto, do którego go przygotowujesz. Jeżeli chcesz nim udekorować pączki, możesz zrobić bardziej przezroczysty lukier, dodając odrobinę więcej wody. Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!