Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Masło orzechowo-migdałowe

print Drukuj
Masło orzechowo-migdałowe

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Masło orzechowe – kupne najlepiej omijać szerokim łukiem; natomiast masło orzechowe domowej roboty w połączeniu z razowym pieczywem stanowi smaczny i zdrowy posiłek. Masła orzechowe dostępne w sklepach zazwyczaj zawierają całą masę niezdrowego tłuszczu czyli kwasów tłuszczowych trans! Proponowane przez nas masło orzechowo-migdałowe jest proste do przygotowaniu, zdrowe, a do tego nie zawiera żadnych tłuszczów trans :)

składniki
  • Orzechy arachidowe 200 g
  • Migdały 200 g
  • Cukier brązowy 1 łyżka
  • Sól morska 1/2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka
sposób przygotowania

A teraz przepis na masło orzechowo-migdałowe

  1. Orzechy arachidowe i migdały podprażyć na suchej patelni
  2. Całość wrzucić do malaksera, dodać cukier, sól i miksować na najwyższych obrotach przez około 30 sekund
  3. Po tym czasie sprawdzić konsystencję masła.
  4. Jeżeli jest ono sypkie, należy miksować dalej
  5. W przypadku gdy konsystencja nie zmienia się, należy dodać 1 łyżeczkę oleju

Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!