Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

print Drukuj
Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche a jednocześnie delikatne. Ja niestety zawsze robię wszystko na ostatnią chwilę. W te Święta wielkanocne na moim stole zagości mazurek kajmakowy przygotowany wg poniżej receptury (już nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis:(. Będzie pysznie!

składniki
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masa:
  • puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • dekoracja: kawałki pomarańczy, skórka pomarańczowa, migdały
  • tłuszcz do formy

 

sposób przygotowania
  1. Ciasto: składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.
  2. Owijamy w folię, wkładamy na 30 min do lodówki
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (ok 0,5 cm) i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie.
  4. Wkładamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
  5. Masa : puszkę mleka wkładamy do wypełnionego zimną wodą garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok 2,5 godz
  6. Upieczone ciasto smarujemy konfiturą, nakłądamy masę kajmakową i dekorujemy migdałami (wcześniej parzymy i obieramy ze skórki) cząstkami pomarańczy i skórką pomarańczową

 

Mazurek kajmakowy mamy odfajkowany. :)

Smacznego!

 

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 16
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!