Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Proste kotlety mielone

print Drukuj
Proste kotlety mielone

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8

6 ocen

Kotlety mielone mogą być zmorą ze szkolnej stołówki, albo niezrównanym smakiem domowego obiadu. Proponuję przepis na proste kotlety mielone, nawiązujące oczywiście do tej drugiej opcji. Proste kotlety mielone są smacznym i sytym daniem i zapewniam Was, że od tej chwili, będą się kojarzyć z najlepszym domowym jedzeniem!

składniki
  • mielone mięso z łopatki wieprzowej - 70 dkg
  • jajko - 1 całe
  • cebula - 1 średnia
  • bułka zwykła (pszenna) - 1
  • bułka tarta - 1/2 szklanki
  • czosnek - 2 ząbki
  • pieprz, sól do smaku
  • woda - 1,5 szklanki
  • olej - 1/3 szklanki
sposób przygotowania

Proste kotlety mielone w kilku krokach:

  1. Namocz w wodzie całą bułkę, obierz i pokrój drobno całą cebulę.
  2. Do zmielonego mięsa dodaj całe jajko, pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek.
  3. Odciśnij z wody namoczoną bułkę i dodaj do mięsnej masy wraz z bułką tartą i przyprawami.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety.
  5. Smaż kotlety z obydwu stron na rozgrzanym oleju.
  6. Przypieczone kotlety podlej 1/2 szklanki wody.
  7. Duś pod przykryciem 10 minut na małym ogniu.

Kotlety mielone najlepiej smakują w tradycyjnej wersji z ziemniakami i ulubioną surówką. Doskonałą zaletą kotletów mielonych jest to, że  można je również jeść na zimno. Smacznego!  z chlebem lub z samą surówką.

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8
Liczba porcji 8
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!