Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Przepis na kotlety mielone

print Drukuj
Przepis na kotlety mielone

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.6

7 ocen

Kotlety mielone to podstawa domowego jedzenia. Podstawowy przepis na kotlety mielone dostałem od siostry, ale metodą prób i błędów udoskonaliłem sztukę przyrządzania kotletów mielonych. Oto mój sprawdzony przepis na smaczne kotlety mielone!

składniki
  • wołowo-wieprzowe mięso mielone - 800 g
  • czerstwa bułka - 1
  • cebula - 2 małe
  • jajko - 1
  • musztarda - 1-2  łyżeczki
  • sól i świeżo zmielony pieprz - do smaku
  • olej roślinny - 3-4 łyżki
  • masło do smażenia - 1-2 łyżki
sposób przygotowania

A oto jak robię moje kotlety mielone:

  1. Bułkę moczę w ciepłej wodzie.
  2. Obieram cebulę i drobno siekam.
  3. Natkę pietruszki myję, suszę i drobno siekam.
  4. W misce mieszam mięso mielone z jajkiem, musztardą, cebulą, odciśniętą bułką, natką
  5. Doprawiam solą i pieprzem.
  6. Dokładnie mieszam i formuję kotlety.
  7. Rozgrzewam olej na patelni i smażę przez ok. 2 minuty, aż będą brązowe po obu stronach
  8. Zmniejszam ogień, dodaję masło i smażę przez  kolejne 4-5 min., od czasu do czasu polewając kotlety masłem.

Po usmażeniu kotlety mielone odsączam na papierowych ręcznikach. Podaję je oczywiście na gorąco, ale chwila ostygnięcia sprawi również, że kotlety będą bardziej zwarte. Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.6
Liczba porcji 8
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!