Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

print Drukuj
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

WszelkiePrzepisy.pl

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Nie ma to jak młoda kapusta z wędzonym boczkiem. Ach, młoda kapusta…. ten smak i aromat pamiętam jeszcze z dzieciństwa, gdy babcia szykowała nam obiadki. To było coś… Nie, to nie było coś, to była najlepsza na świecie młoda kapusta z boczkiem. Oto przepis.

składniki
  • 2 młode kapusty 
  • 40 dag wędzonego i chudego boczku
  • 2 duże marchewki utarte na grubych oczkach
  • 2 cebule
  • 1 pęczek kopru
  • przecier pomidorowy 
  • łyżka mąki pszennej
  • plaster masła
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem:

  1. W dużym garnku smażę pokrojony w kostkę boczek, marchewkę i pokrojoną w piórka cebulę.
  2. Następnie zalewam 1l wody i dodaję ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Do garnka wkładam poszatkowaną kapustę i wszystko gotuję do czasu aż zmięknie kapusta, czyli ok. 30 minut.
  3. W trakcie gotowania dodaję posiekany koper. Na koniec zasmażam na maśle mąkę, dodaję przecier pomidorowy i wszystko wlewam do garnka z kapustą.
  4. Młoda kapusta najlepiej smakuje podawana na gorąco, np. z ziemniakami z koperkiem.

Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 10
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!