Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Bezglutenowe naleśniki z kozim serem

print Drukuj
Bezglutenowe naleśniki z kozim serem

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.3

6 ocen

Bezglutenowe naleśniki z kozim serem powstały z myślą o osobach z nietolerancją, nadwrażliwością czy też alergią na gluten. Naleśniki bezglutenowe są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej, która jest lekarstwem, a nie metodą na odchudzanie! Podkreślam, że osoby bez medycznych wskazań nie powinny wyłączać z diety glutenu - dieta bezglutenowa aby była zdrowa jest dość ciężka do zbilansowania i wymaga sporo wiedzy i doświadczenia.

składniki
  • Mąka kukurydziana 50 g
  • Mąka razowa 50 g
  • Mąka ziemniaczana 15 g
  • Mleko (dowolne roślinne lub zwierzęce) 300 ml
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (3 do ciasta i 1 do farszu)
  • Jaja 2 sztuki
  • Cebula 1/2 cebuli
  • Cukinia1 cukinia, ok. 300 g
  • Ser kozi pleśniowy 100 g
  • Suszone pomidory 6-7 sztuk
  • Natka pietruszki 2 łyżki
  • Suszony tymianek łyżeczka
  • Sól morska, pieprz
sposób przygotowania

aby przygotować bezglutenowe naleśniki z kozim serem należy:

  1. W misce wymieszać wszystkie mąki, dodać sól, jajka oraz mleko - zmiksować na gładkie ciasto lub wymieszać rózgą
  2. Dodać olej  i ponownie wymieszać - przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut.
  3. Patelnie dobrze rozgrzać na średnim ogniu
  4. Nalać porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni cienką warstwą ciasta, rozprowadzić po całej patelni
  5. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony
  6. Odłożyć na talerz i usmażyć resztę naleśników
  7. Następnie należy przygotować farsz Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  8. Dodać startą na tarce cukinię oraz łyżeczkę tymianku - smażyć na większym ogniu co chwilę mieszając przez około 5 minut
  9. W międzyczasie dodać pokrojone na kawałeczki suszone pomidory
  10. Doprawić solą, pieprzem i chwilę podgrzać
  11. Odstawić z ognia, dodać pokrojony ser kozi i wymieszać do rozpuszczenia
  12. Posypać natką pietruszki.
  13. Gotowy farsz zawinąć w naleśnik w dowolny sposób

Przed podaniem chwilę podgrzać na patelni lub wstawić do piekarnik

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!