Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Nalewka z pigwy z miodem

print Drukuj
Nalewka z pigwy z miodem

Shutterstock.com

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Nalewka z pigwy z miodem należy do moich ulubionych trunków. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ale jako baza nalewki są doskonałe. Cierpki smak pigwy złagodzony przez miód sprawia, że nalewka z pigwy z miodem jest godna uwagi!

składniki
  • obrane owoce pigwy - 1 kg
  • wódka - 1 l
  • ciemny rum - 50 ml
  • cukier - 1 szklanka
  • miód lipowy - ⅔ szklanki
  • suszony korzeń arcydzięgla - ½ łyżeczki
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
sposób przygotowania

Sposób przyrządzenia nalewki z pigwy z miodem:

  1. Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokrój na ósemki.
  2. Zalej litrem wódki, szczelnie zamknij i odstaw na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlej do butelki, a owoce zasyp cukrem na 10 dni.
  3. Codziennie potrząsaj słojem, aby rozpuścił się cukier.
  4. Uzyskany syrop połącz z nalewką, dodaj miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum i arcydzięgiel.
  5. Odstaw ponownie na dwa tygodnie, po czym przefiltruj, rozlej do butelek i pozostaw na kolejne trzy miesiące, aby dojrzała. Wtedy nalewka z pigwy jest najlepsza.

 

Przygotowanie nalewki z pigwy z miodem wymaga sporo cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Nalewka z pigwy w zimne dni smakuje doskonale! Polecam serdecznie!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!