Szczerze mówiąc, nie należę do koneserów alkoholu i z powodzeniem obywam się bez niego, poza jednym wyjątkiem, a jest nim nalewka z pigwy z rumem. Odkąd opanowałam sztukę przyrządzania nalewki z pigwy z rumem, moi goście zawsze o nią pytają. Nie pozostaje mi nic innego jak przystąpić do przygotowania pysznej nalewki pigwowej na najbliższą zimę!
Nalewka z pigwy z miodem należy do moich ulubionych trunków. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ale jako baza nalewki są doskonałe. Cierpki smak pigwy złagodzony przez miód sprawia, że nalewka z pigwy z miodem jest godna uwagi!
Od jakiegoś czasu ćwiczę się w sztuce przyrządzania nalewek. Dzisiaj podzielę się z wami przepisemna tradycyjną nalewkę z pigwy. Nalewka z pigwy jest bardzo smaczna i bardzo prosta w wykonaniu. To właśnie od nalewki z pigwy rozpocząłem moją przygodę z tym trunkiem.
W moim domu, odkąd sięgam pamięcią, wcześniej babcia, potem mama robiły na zimę nalewkę z aronii w wersji dla dorosłych i w wersji dla dzieci jako środek leczniczy. Owoce aronii doskonale wpływają na krążenie i przeziębienia, a to za sprawą zawartych w nich bioflawonoidom i rutynie. Oczywiście oprócz tych walorów nalewka z aronii jest po prostu smaczna i dlatego ją polecam.
Nie ma to jak stare, sprawdzone przepisy. Do takich należy mój przepis na nalewkę z aronii. Wszyscy znają zdrowotne walory owoców aronii. Najwięcej witamniny C, pobudza apetyt u niejadków, no i oczywiście posiada rewelacyjne właściwości na przeziębienia. Jak co roku nalewka z aronii jest szykowana, żeby leczyć całą rodzinę, gdy nadejdzie jesienno - zimowa pora. Nalewka z aronii podana na czas postawi nas na nogi.
Każdy z nas przygotowuje jakieś przetwory. Ja zajmuję się wyłącznie nalewkami i bardzo lubię w tej materii eksperymentować. Nalewka z aronii wg mojego przepisu jest rewelacyjna. Polecam ją szczególnie na wzmocnienie i przeziębienia. Można ją wykonać ze świeżych i mrożonych owoców, wg uznania. I w każdym wypadku nasza nalewka z aronii będzie doskonała.
Przepisy na pierogi ruskie to chyba najpopularniejsze przepisy na pierogi w polskiej kuchni. Nie ma co się dziwić, bo pierogi ruskie są bardzo smaczne, a przepis na pierogi ruskie to nie fizyka jądrowa :) I pasują na stół cały rok, po prostu same zalety. Także ruskie podali!
Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze.
Karkówka pieczona w winie smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonałem się o tym kilka lat temu, gdy na stole podczas przyjęcia pojawiła się właśnie pieczona karkówka. Od tamtej pory serwują ją regularnie we własnym domu. Poznajcie mój sprawdzony przepis.
Prosty przepis na sos tatarski - dodatek do mięs, ryb oraz wszelkiego rodzaju wędlin. Warto zrobić go samemu, mamy wtedy pewność, co jemy. I oczywiście sos tatarski ma tyle wspólnego z Tatarami, co ryba po grecku z rybami :)
Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale sprawiające niektórym wiele trudności. Makowiec wg mojego przepisu jest może niełatwy, ale na pewno się uda.
Pierogi z jagodami kojarzą mi się tylko z moją Babcią, robiła wspaniałe pierogi z jagodami. Własnoręcznie zbierane jagody, a potem pyszne, ciepłe jeszcze pierogi z jagodami polane śmietaną. Ach, aż ślinka cieknie.
Kurki uznawane są za jedne z najlepszych i najdelikatniejszych grzybów. Makaron z kurkami na pewno ucieszy twoich domowników. Sezon na grzyby, to doskonała okazja na przyrządzenie makaronu z kurkami. To danie, o które upomną się twoi domownicy. Spróbuj makaronu z kurkami!
Jeszcze niedawno uszka do barszczu wigilijnego były dla mnie nieodkrytą tajemnicą. Moja teściowa przekonała mnie, że to nic trudnego! Teraz to ja jestem specjalistką od uszek do wigilijnego barszczu. Spróbuj uszek do barszczu wigilijnego mojej teściowej!
Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. Równocześnie aby zaproponować Wam zdrowe i dietetyczne wigilijne danie wcale nie trzeba modyfikować przepisu na karpia w galarecie faszerowanego :) Zdrowy i smaczny sam w sobie, dodatkowo niskokaloryczne świąteczne danie! Ja jestem pewna że na moim wigilijnym stole nie zabraknie karpia w galarecie faszerowanego...
Szukasz nietuzinkowego przepisu na kotlety mielone? W takim razie kotletymielone z indyka i kaszy jaglanej to właśnie propozycja dla Ciebie! Kotlety mielone z indyka i kaszy jaglanej to również zdrowe obiadowe danie. Zawiera cenne białko zwierzęce i roślinne. Pamiętajcie, że zalecana proporcja białka zwierzęcego do roślinnego wynosi pół na pół!
Po latach fascynacji i odkrywania kuchni innych krajów, przyszedł chyba czas na zainteresowanie rodzimymi przysmakami. Gęś po staropolsku jest jednym z nich. Taka pieczona gęś po staropolsku jest naprawdę prosta w wykonaniu i stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego niedzielnego kurczaka, bądź schabowego. zachęcam do wypróbowania przepisu!
Jak pokazuje przepis na polędwiczki wieprzowe w żurawinie, wieprzowina nie musi być zakazanym produktem w zdrowej kuchni. Wystarczy przygotować ją w odpowiedni sposób by zwiększyła swoją wartość odżywczą. Mała ilość dodanego tłuszczu, cebulka, żurawina i dodatek ziół to dietetyczne plusy polędwiczek wieprzowych w żurawinie.
Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjnie pieczony boczek wypełnia cały dom wspaniałym aromatem i nawet ci, którzy początkowo nie wykazują entuzjazmu, nie mogą się doczekać kiedy spróbują jak smakuje ten pachnący tradycyjnie pieczony boczek!
Wraz z pierwszymi mrozami, w mojej kuchni pojawia się grochówka. Grochówka to zupa, której nie przyrządza się błyskawicznie, ale efekt wart jest zachodu. Gęsta, aromatyczna i bardzo pożywna grochówka dostarczy energii i rozgrzeje cię w zimne dni. Polecam!
Lubię zupy, ale najbardziej chyba lubię barszcz biały. Zimą gotuję barszcz biały z białą kiełbasą. Taki barszcz biały z białą kiełbasą spokojnie może zastąpić cały obiad, tym bardziej, że zawsze serwuję dolewki:) Spróbuj ugotować barszcz biały z białą kiełbasą, a na pewno na stałe wprowadzisz go do swojego jadłospisu.