Dzisiaj na nietuzinkowy obiad cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem jarzyn i ryżu. Obiad dość szybki i smaczny. Cukinia faszerowana jest daniem dość lekkim i szybko syci, dlatego przepis na cukinię faszerowaną uwielbiam i często wykorzystuję. Także, gdy sezon na cukinię, to warto żeby cukinia faszerowana pojawiała się na naszym stole.
Ziemniaki gotowane do obiadu to po prostu nuda i przeżytek. Dzisiaj modne są pieczone ziemniaki w mundurkach i najlepiej z masłem czosnkowym. Do takich ziemniaczków kawałek mięska i surówka i obiad gotowy. Myślę, że wówczas nie mięso będzie stanowić podstawę, a właśnie pieczone ziemniaki w mundurkach. Są chrupiące i pachnące i po prostu SUPER!
Ziemniaki to już tradycja polskiego stołu. Znamy je w różnych wydaniach - ja polecam pieczone ziemniaki z boczkiem wędzonym. Są kruche, smaczne i z nutą wędzonki. Pasują doskonale jako przystawka do mięs, ale można je również podać na męskim spotkaniu przy piwku. Polecam pieczone ziemniaki z boczkiem.
Zielona, lekko kwaskowata "szczawiówka", jak ją potocznie nazywamy, jest kojarzona z "wiejskim" i "letnim" smakiem. Zupa szczawiowa jest m.in. elementem tradycyjnej kuchni polskiej, ale także żydowskiej. Uwielbiam szczawiową z kawałkami pumpernikla i dlatego podaję tu przepis. Proszę spróbować.
Gdy sezon na kurki, to zupa kurkowa musi być. Zupa z kurek to moja ulubiona zupa grzybowa, dlatego gdy tylko kurki pojawią się to przepis na zupę kurkową jest od razu w użyciu. Polecam sprawdzony przepis na zupę kurkową.
Smaczna, letnia zupa szczawiowa to zupa o specyficznym smaku, który uwielbiam. Kiedy mamy świeży szczaw w sklepach - koniecznie musimy ją przygotować. Zupa szczawiowa ze zmiksowanymi ziemniakami, podana z jajkiem - pychotka :) Każdemu polecam!
Zupa grzybowa to wyśmienity smak, nietuzinkowy wygląd - taki właśnie jest krem z grzybów. Dlatego, gdy tylko pojawiają się grzyby warto przepis na zupę grzybową wykorzystywać. Ja przynajmniej często go wykorzystuję :)
Schab pieczony doskonale komponuje się ze śliwkami. Na dodatek taki schab pieczony jest pyszny zarówno na ciepło, jak również na zimno podawany jako wędlina. Warto samemu przygotować pyszny schab pieczony, wtedy wiemy najlepiej, co jemy.
Najpierw grzybobranie, a następnie zupa grzybowa. Satysfakcja gwarantowana. A jak grzyby ususzymy, to będzie wspaniała zupa grzybowa na Wigilię. Także, jak tylko grzyby się pojawią to ruszamy, bo jaka to zupa grzybowa bez własnoręcznie zebranych grzybów?
Polecam sprawdzony przepis na wspaniały, mięciutki schab pieczony tradycyjny. Niestety przy przygotowaniu trzeba być cierpliwym, ponieważ mięso musi dosyć długo leżeć w marynacie, ale potem schab pieczony smakuje jak marzenie:)
Jesień to wysyp grzybów w naszych lasach - pamiętajmy o tym! A jak już mamy grzyby to musi być zupa grzybowa. Aromatyczne i świeże grzyby nadadzą niepowtarzalny smak naszej zupie. Dlatego warto zbierać grzyby, bo zupa grzybowa z własnoręcznie zebranych grzybów smakuje najlepiej. Zupę można zrobić również z suszonych grzybów, wtedy taka zupa grzybowa np na Wigilię nabiera innego smaku od razu.
Aromatyczny schab pieczony z miodem, czosnkiem i cynamonem to istna eksplozja smaku. Schab pieczony przygotowany w ten sposób jest naprawdę pyszny, a przepis na schab pieczony nie jest trudny. Dlatego nie ma co czekać, tylko działać, a schab pieczony zagości na naszym stole :)
Proponuję pyszny przepis na sos pieczarkowy, a właściwie krem pieczarkowy do muszelek. Jest to prosty sposób na szybki i naprawdę pyszny, a zarazem wegetariański obiad. Sos pieczarkowy w konsystencji kremowej można również przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż 2-3 dni.
Gołąbki kojarzą nam się wyłącznie z połączeniem kapusty z farszem mięsno - ryżowym. Od niedawna przygotowuję jednak również gołąbki z dodatkiem pieczarek. Takie gołąbki dobrze komponują się w zestawie i podnoszą walory smakowe potrawy.
Najlepszy sos pieczarkowy to sos pieczarkowy mojego przepisu, nie będę tego ukrywać :) Jest bardzo prosty i zawsze sos pieczarkowy wychodzi przesmaczny. Dlatego polecam przepis na sos pieczarkowy wydrukować, zachować, nie miąć, kilka lat będzie służyć :)
Jedną ze spuścizn w naszym regionie są gołąbki. Moja babcia robiła gołąbki dość często, a że były pyszne zapadły mi głęboko w pamięci. Przepis na gołąbki mojej babci Hani jest prosty, ale gołąbki wychodzą super smaczne:)
Kto z nas nie lubi domowych potraw, takich, jak np. gołąbki? Idę o zakład, że wszyscy lubią :) Pomimo, że pracochłonną potrawą są gołąbki. Lubimy je i za każdym razem jak zjadamy kolejny kęs to przypominamy sobie dziecięce lata i gołąbki naszej mamy lub babci. Życzę wam udanych gołąbków i smacznego.
Sos pieczarkowy z dodatkiem natki pietruszki, cebulki i papryki stanowi doskonały dodatek do placków ziemniaczanych. Same pieczarki są dość mdławe (zależy co kto lubi), ale jak do nich dodać orzeźwiającą natkę pietruszki i dość ostrą paprykę chili to na pewno poprawi smak sosu pieczarkowego i pobudzi nasz apetyt. Polecam mój przepis na sos pieczarkowy.
Gdy sezon jagodowy trwa to aż grzech nie przygotować takich pysznych pierogów, jakimi są pierogi z jagodami. Kojarzą mi się z dzieciństwem, gdy będąc u Babci w wakacje dostawaliśmy michę pierogów z jagodami do zjedzenia :) Warto przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i przygotować pyszne pierogi z jagodami i śmietaną.
Gołąbki lubię najbardziej, gdy są w młodej kapuście. Wprawdzie pierwsza kapusta, która pojawi się sklepach jest zbyt mała na gołąbki, ale już późniejsza nadaje się świetnie i gołąbki są wówczas najsmaczniejsze.
Najprostsze potrawy są najlepsze, i jak tylko jagody można zbierać to pierogi z jagodami lądują bardzo często na moim stole. Pierogi z jagodami to prosta potrawa, w sumie łatwy przepis, więc nie ma na co czekać tylko gotujemy pierogi z jagodami.
Sernik na zimno to idealna propozycja na letnie dni. Nie wymaga wiele pracy a do tego wygląda pięknie i jest bardzo lekki. Sernik na zimno z truskawkami to mój ulubiony wakacyjny deser. Oczywiście sernik na zimno można robić cały rok, zawsze pysznie smakuje :)
Spaghetti carbonara to gorące danie makaronowe dla wielbicieli sera. Serowy sos carbonara nadaje specyficzny smak tej potrawie, w związku z czym może nie każdy ją lubi, choć na pewno nie ja, bo jeśli spaghetti to tylko spaghetti carbonara! Moje spaghetti carbonara jest po prostu godne polecenia.
Jak ugotować bób? Zadawałem sobie to pytanie zawsze, jak tylko zaczynał się sezon na bób. Aż pewnego razu nie wytrzymałem i wypróbowałem przepis na bób. I od tej pory już dokładnie wiem, jak ugotować bób i zajadać się nim w letnie dni. Polecam sprawdzony przepis na bób.