Jeśli szukacie prostego przepisu na przekąskę, sałatka grecka jest idealna. Wybornie smakuje latem przygotowana ze świeżych, polskich warzyw. Sałatka grecka jest możliwa do wykonania także zimą. Niezbędne warzywa są do kupienia w każdym markecie, więc jeśli chodzi Wam po głowie sałatka grecka to oto przepis.
Młoda kapusta zasmażana - teraz przyszedł czas na to, żeby nacieszyć podniebienie młodą kapustą. Młoda kapusta jest najsmaczniejsza i najdelikatniejsza właśnie o tej porze. Przygotowanie jej jest banalnie proste i dlatego polecam, aby młoda kapusta zagościła na waszych obiadowych stołach. Młoda kapusta smakuje wspaniale!
Kiedy trzeba szybko przygotować sałakę, najlepsza moim zdaniem jest sałatka grecka. Nie potrzebujemy wielu składników, wystarczy chwila na jej przyrządzenie. Sałatka grecka idealnie pasuje na kolację lub przekąskę dla gości. Przepis na sałatkę grecką jest łatwy!
Młoda kapusta zagościła w naszych sklepach i w związku z tym zaczął się sezon na pichcenie młodej kapusty. Pamiętajmy, że najlepsze (w sensie najzdrowsze) są w niej zewnętrzne liście, te najbardziej zielone, które najczęściej odrywamy i wyrzucamy. Błąd! Młoda kapusta najlepsza jest z nimi i one właśnie mają najwięcej tego, co drogocenne w kapuście.
Sałatka grecka to najprostszy sposób na lekki posiłek. Sałatka grecka jest sycąca, bogata w wartościowe składniki i jednocześnie niskokaloryczna. Sałatka grecka jest polecana osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Wreszcie młoda kapusta na obiad! Nie mogłem się doczekać, a jak wiadomo najlepiej smakuje pierwszy raz, bo każda natępna chociaż równie dobra lub lepsza to już nie to samo, co pierwsza w roku młoda kapusta. Także, gdy młoda kapusta jest na rynku warto zrobić przepis. Polecam.
Uwielbiam moją babcię między innymi za jej wspaniałą kuchnię. Wiosną babcia robi rewelacyjne zupy ze świeżych warzyw. Botwinka to mój numer jeden. Sposób przygotowania tej zupy jest tak prosty, że botwinka regularnie pojawia się na moim stole. Naprawdę każdy poradzi sobie z jej przyrządzeniem, więc do dzieła i botwinka na stół.
Jeśli lubicie zupy ze świeżych warzyw, gorąco polecam mój sprawdzony przepis: zupa botwinka. Kiedy tylko pojawiają się w handlu świeże buraczki od razu przyrządzam botwinkę. Zupa botwinka to jedno z moich ulubionych dań na wiosnę. Sezonowa zupa botwinka jest warta grzechu :)
Botwinka zupa na wiosnę, bo wiosna w pełni więc trzeba korzystać z tego, co pojawia się w ogrodach i na straganach warzywnych. Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka. Czekam na nią cały rok. Botwinka najbardziej smakuje świeża. Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków. Dziś przedstawiam mój sprawdzony przepis na botwinkę.
Dziś przedstawiam przepis na pyszną wiosenną zupę: botwinka. Botwinka jest zdrowa, smaczna i niezwykle tania, co nie jest bez znaczenia. Botwinka często gości w moim domu wiosną i wczesnym latem. Przyrządzam ją regularnie dopóki na moim ryneczku jest w sprzedaży botwinka czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi.
Nie wyobrażam sobie wiosennego stołu na którym nie stałaby botwinka. Botwinka to wyjątkowa zupa, bardzo prosta w przygotowaniu. Botwinka ma wyjątkowy smak i aromat. Zachęcam wszystkich do wypróbowania - oto mój przepis na botwinkę. To tradycyjna metoda przygotowania ale można ją modyfikować według uznania.
Botwinka to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Botwinka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zupa botwinka smakuje wyjątkowo podana na gorąco, chociaż wiem, że wiele osób lubi chłodniki przyrządzone z botwinki. Oto moja ulubiona i sprawdzona botwinka.
Rosół nie musi być koniecznie gotowany na mięsie. Popadamy w modę eliminowania go z naszej diety i stąd powstaje wiele odmian do tej pory mięsnych dań, które ewaluowały i obecnie możemy je spożywać jako warzywne - jarzynowe. Rosół gotowany na warzywach jest równie smaczny i zdrowy - szczerze polecam przepis na rosół warzywny.
Czy rosół jest kaloryczny? Snuje się wiele teorii na ten temat. A mądrość życiowa podpowiada, że rosół może jest i kaloryczny (zależy od tłustości mięs, sposobu ugotowania makaronu) ale jest także rosół bardzo odżywczy i nie na darmo podaje się rosół osobom chorym w celach rekonwalescencyjnych. Ja twierdzę, że rosół nie tuczy i tej wersji się trzymam.
Oto sprawdzony przepis na rosół z kury, bo kto nie lubi rosołu? Rozsądek i gra kolorów zachęca do spróbowania tejże zupy. Może rosół nie powala na kolana ale zawsze jest na miejscu i na czasie i doskonale komponuje się do każdej uroczystości czy imprezy. Niektórzy nawet twierdzą, że rosół jest dobry na wszystko. I ja się z nimi zgadzam. Polecam rosół z kury.
Co rosół, to inny przepis, bo ilu smakoszy tyle rosołów jest na świecie, a biorąc pod uwagę dodatki, czyli z czym można zjeść rosół i na czym rosół ugotować, to już w ogóle cyfra prawie astronomiczna. Ja lubię rosół klasyczny i dlatego przepis na rosół klasyczny podam.
Rosół to najprostsza do wykonania zupa na świecie. Jednak jej smak zależy przede wszystkim od rodzaju dobranego mięsa, na którym gotuje się wywar. Ja najlepiej lubię rosół ugotowany na wiejskiej kurze. Rosół jest wtedy esencjonalny i wtedy czuję prawdziwy smak, a jeszcze jak dodam liść białej kapusty to po prostu miód nie rosół. Polecam.
Rosół z dodatkiem makaronu zawsze odkąd sięgam pamięcią gości na moim stole w niedzielę. Rosół kojarzony jest jako wykwintna i świąteczna zupa, w zasadzie nie wiadomo dlaczego. Niemniej jednak w zasadzie nie znam nikogo, kto takiej zupy jak rosół nie kojarzy z niedzielą. Oto rosół przepis niedzielny :)
Gdy doskwiera głód, a brak czasu na szykowanie wykwintnych potraw, doskonale sprawdzi się leczo. Leczo to szybkie danie jednogarnkowe mające swoje korzenie u południowego przyjaciela, czyli Węgrów. Leczo możemy podawać bardziej pikantne (dodając więcej chili) lub łagodniejsze (dodając paprykę słodką). Smacznego leczo :)
Leczo to nie od razu kiełbasa, a my nie musimy na każdy obiad bądź posiłek spożywać mięsa. Kuchnia wegetariańska jest niezwykle bogata i w swojej obfitości oferuje wiele dań jarzynowych, m.in. leczo. Leczo jest doskonałe na oczyszczenie organizmu z toksyn.
Leczo jest jednym z dań jednogarnkowych, które chętnie przygotowujemy i jeszcze chętniej konsumujemy. Przepis na leczo z kiełbasą, którą w tym przypadku są frankfurterki, jest banalny i każdy może przygotować leczo z kiełbasą. Pamiętam, ze kiedyś leczo było popularne zwłaszcza jesiennym czasem, ale teraz, gdy w każdym sklepie mamy niezmierzony wybór warzyw cały rok, to leczo można robić na okragło.
Sałatka gyros to idealna potrawa na rodzinne imprezy. Ja zawsze robię sałatkę gyros, gdy muszę szybko przygotować coś dla wielu osób. Zawsze wszystkim smakuje. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby sałatka gyros została na talerzu. Dziś zdradzę, jak przygotować sałatkę gyros.
Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. Równocześnie aby zaproponować Wam zdrowe i dietetyczne wigilijne danie wcale nie trzeba modyfikować przepisu na karpia w galarecie faszerowanego :) Zdrowy i smaczny sam w sobie, dodatkowo niskokaloryczne świąteczne danie! Ja jestem pewna że na moim wigilijnym stole nie zabraknie karpia w galarecie faszerowanego...
Na wigilijną kolację przygotowuję zwykle sporo rybnych dań. Przebojem są u mnie śledzie po kaszubsku. Odpowiednio dobrane przyprawy, w tym goździki i ziele angielskie sprawiają, że śledzie po kaszubsku są wyjątkowo aromatyczne. Serdecznie polecam przepis na moje śledzie po kaszubsku!