Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Ogórki kiszone, jak zrobić

print Drukuj
Ogórki kiszone, jak zrobić

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 7
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.3

12 ocen

Gdy nadchodzi czas na przetwory z ogórków to pytanie, jak zrobić ogórki kiszone pojawia się myślę często. A ja mam odpowiedź :) Przepis na ogórki kiszone, który wykorzystuję jest sprawdzony i moje ogórki kiszone wstydu mi nie przynoszą. Polecam sprawdzony przepis na ogórki kiszone.

składniki
  • 3 kg niezbyt dużych ogórków (im mniejsze tym lepiej mi smakują)
  • główka czosnku
  • ziele angielskie
  • średni chrzan (korzeń)
  • koper (wiązka)
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • do zalewy:
  • na każde ½ l wody - płaska łyżka soli
sposób przygotowania
  1. Żeby przepis na ogórki kiszone się sprawdził na początek musimy przygotować słoiki dobrze je myjąc i wyparzając.
  2. Ogórki dokładnie myjemy.
  3. Do słoików wkładamy ogórki (ja wkładam jasnym końcem do góry), kawałek chrzanu, kilka ząbków czosnku, trochę kopru, liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę.
  4. Gotujemy zalewę i mieszamy ją z solą i wrzącą zalewamy ogórki. Dokładnie i mocno zakręcamy słoiki i stawiamy je do góry dnem. Gdy ostygną stawiamy je normalnie i odkładamy najlepiej do piwnicy.

Wiem z doświadczenia, że ogórki kiszone z tego przepisu wychodzą idealnie. Nic tylko pałaszować, gdy za oknem zima.

Smacznego

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!