Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Ogórki kiszone na zimę

print Drukuj
Ogórki kiszone na zimę

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.5

4 oceny

Jak przetwory z ogórków to ogórki kiszone, innych niestety nie lubię. A popularne kiszenie to inaczej kwaszenie, czyli utrwalanie produktów polegające na działaniu kwasu mlekowego. Zalewanie słoną zalewą jest po to, żeby nie dostawało się powietrze, a co za tym idzie bakterie. Kiszenie to najbardziej racjonalna metoda utrwalania, produkty zachowują wszystkie wartości odżywcze. Dlatego ogórki kiszone są takie zdrowe :)

składniki
  • 1 kg ogórków
  • 2 szklanki gorącej wody
  • koper 
  • chrzan
  • ząbek czosnku
  • gorczyca
  • 2-3 dkg soli
sposób przygotowania

Ogórki kiszone czy tez kwaszone w wekach robimy w ten sposób:

  1. Wybieramy zdrowe, niezbyt duże i jędrne ogórki, które myjemy.
  2. Ogórki układamy w wekach, jasnymi końcami do góry najlepiej.
  3. Dodajemy pokrajany koper, ostrugany chrzan, ząbek czosnku i kilka ziaren gorczycy.
  4. Z soli i wody robimy zalewę i gorącą zalewą przykrywamy ogórki.
  5. Na słoiki natychmiast nakładamy wieczka i sprężynki. Po ostudzeniu weki chowamy czy to do piwnicy, czy to do szafki.
  6. Po 2 tygodniach trzeba zajrzeć i sprawdzić, czy nie tworzy się pleśń. Gdy zrobiliśmy wszystko zgodnie z przepisem, nasze ogórki kiszone będą naprawdę pyszne. Takie smaczne ogórki kiszone w zimę stanowią nieocenione źródło witamin.

Smacznego

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!