Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Ogórki konserwowe na zimę z miodem

print Drukuj
Ogórki konserwowe na zimę z miodem

Shutterstock.com

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.5

10 ocen

Sezon ogórkowy przeważnie trwa od czerwca do końca września. Niestety nie możemy korzystać z dobrodziejstwa ogórków gruntowych przez cały rok i w związku z tym szykujemy ogórki konserwowe na zimę. Kto ich nie lubi…U mnie w domu ogórki konserwowe z miodem są rozchwytywane. Ja dzisiaj zaproponuję przepis na ogórki konserwowe z odrobiną miodu.

składniki
  • 3 kg małych ogórków
  • Na zalewę:
  • 2,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki czubate miodu
  • czosnek
  • chrzan
  • koper
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
sposób przygotowania

Ogórki konserwowe z miodem w kilku krokach:

  1. Umyte ogórki moczymy w misce z zimną wodą przez godzinkę i następnie układamy je w dużych słoikach z dodatkiem: 1 ząbka czosnku, kawałka chrzanu, gałązki suchego kopru.
  2. W garnku gotujemy zalewę. W tym celu wlewamy wodę, ocet, cukier, sól, miód, liście laurowe i ziele angielskie i od momentu doprowadzenia do wrzenia gotujemy krótką chwilę.
  3. Gorącą zalewę wlewamy do słoików i zakręcamy je na gorąco.

W zimę ogórki konserwowe będą super pyszne!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!